Dirk J. Struik životopis

nizozemská, 1894 - 2000

Životopis

Dirk Jan Struik (30. září 1894 – 21. října 2000) byl holandský matematik a teoretik marxismu, který prožil většinu života ve Spojených státech.

Jeho manželkou byla pražská matematička Ruth Ramlerová. V roce 1926 dostal nabídky z Moskevské státní univerzity a z MIT; rozhodl se pro druhou. Tam spolupracoval mimo jiné s Norbertem Wienerem. Za mccarthyismu se stal jako marxista terčem vyšetřování kvůli podezření, že je sovětským špiónem. Tato nařcení prudce odmítl a odmítl také Výboru pro vyšetřování neamerické činosti odpovědět na jakoukoilv otázku. Následkem toho nesměl šest let přednášet; k učení se vrátil roku 1956.

Všechny jeho knihy, Lectures on Classical Differential Geometry, A Concise History of Mathematics, Yankee Science in the Making, The Birth of the Communist Manifesto a A Source Book in Mathematics, 1200–1800 jsou považovány za klasické.

Když byl při příležitosti svých stých narozenin dotázán, jak dokáže v tak vysokém věku stále publikovat odborné práce, odpověděl, že má všechna tři M, která muž potřebuje, aby všechno snesl: manželku, matematiku a marxismus.

Zemřel roku 2000 ve věku 106 let.

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Dirk J. Struik - knihy

1963  100%Dějiny matematiky

Žánry autora

Literatura naučná Matematika a logika

Štítky z knih

matematika věda

Struik je 0x v oblíbených.