Daphne Sheldrick životopis

keňská, 1934 - 2018

Životopis

Dame Daphne Marjorie Sheldrick (4.6.1934 - 12.4.208) byla Keňanka britského původu, ochránkyně přírody a odbornice na chov zvířat, zejména na chov a reintegraci osiřelých slonů do volné přírody po více než 30 let. Byla zakladatelkou Sheldrick Wildlife Trust.
Narodila se v Keni britským rodičům, na jejich farmě, v době, kdy Keňa byla britskou kolonií. Po vypuklnutí 2. světové války její otec přírodovědec poslán do obory, kde dostal rozkaz zabít zebru a pakoně, aby nakrmil britské a keňské jednotky. V roce 1940, ve věku 6 let navštívila tábor svého otce a řekla si: „Takhle bych chtěla žít, tady mezi zvířaty pod nebem.“
Vzdělání získala na základní škole Nakuru a střední škole v Keni, kde v roce 1950 odmaturovala s vyznamenáním a možností stipendia na univerzitě; rozhodla se však pro manželství. V roce 1953 se provdala za Billa Woodleyho, který bojoval proti pytláctví v keňských rezervacích. Nakonec se rozvedli a 20. října 1960 se provdala za Woodleyho šéfa Davida Sheldricka. V letech 1955-76 byla spolu se svým manželem správkyní národního parku Tsavo. Začali se starat o různé druhy osiřelých zvířat s cílem začlenit je zpět do volné přírody. Mnoho z těchto mladých zvířat byli sloni a Sheldrick je začal ručně krmit mléčnou směsí, kterou sama vyvinula. (zdroj životopisu: en.wikipedia.org)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.