Daniel Mendelsohn životopis

americká, 1960

Životopis

Mendelsohn se narodil roku 1960 na Long Islandu a vyrůstal v městečku Old Bethpage v New Yorku. Od roku 1978 do roku 1982 studoval na univerzitě ve Virginii a odpromoval jako bakalář summa cum laude ve všeobecném vzdělání. Mezi lety 1982 až 1985 přebýval v New Yorku a živil se jako asistent manažera tamější opery, Josepha A. Scura. V květnu roku 1985 se vrátil do Charlottesville ve Virginii, kde začal s přípravami na další studium. To následující rok započal v Princetonu. V roce 1989 obdržel magisterský titul, v roce 1994 potom titul doktora filozofie. Jeho dizertace později vydaná jako vědecká monografie oxfordskou univerzitou se zabývala tématem eurpidovské tragédie.

Stále ještě během studií začal Mendelsohn přispívat svými recenzemi a eseji do novin jako New York Times nebo The Nation. Po získání doktorského titulu se přestěhoval do New Yorku a začal psát na plný úvazek. Jeho názorů na knihy si žádala celá řada novin a publikací, mimo jiné The New Yorker, Newsweek či Esquire. Mezi lety 2000 a 2002 byl kritikem knihy týdne pro New York Magazine. Za dobu svojí dosavadní práce obdržel celou řadu ocenění v USA i mimo ně, viz výčet (který se nevěnuje jeho novinářským oceněním, nýbrž oceněním za knihy).

Mendelsohnovým akademickým zaměřením byla především řecká (obzvláště euripidovská) tragédie, zároveň vydal několik věděckých článků o římské poezii a řeckém náboženství. Mezi lety 1994 a 2002 taktéž působil jako lektor na Princetonu. Poté vyučoval literaturu v Bard College.

Jeho nejvýznamnějším dílem je The Lost: A Search for Six of Six Million, autobiografická kniha, ve které popisuje svoje pátrání po příbuzných zmizelých během druhé světové války.

Mendelsohn je otevřeně gay, a má čtyři sourozence. Jeho bratrem je filmový režisér Eric Mendelsohn, rovněž fotograf Matt Mendelsohn, jeho sestra Jennifer je taktéž novinářka. (zdroj životopisu: http://en.wikipedia.org/wiki/D...)

Ocenění (1)

2000 - National Book Critics Circle Award (Nona Balakian Citation for Excellence in Reviewing)

Daniel Mendelsohn - knihy

Žánry autora

Štítky z knih

Mendelsohn je 0x v oblíbených.