Čhögjal Namkhai Norbu životopis

tibetská, 1938 - 2018

Životopis

Učitel dzogčhenu.
Ve věku dvou let byl Namkhai Norbu rozpoznán jako reinkarnace Adzom Drugpy *(1841 – 1934), jednoho z velkých mistrů dzogčhenu začátku minulého století. Duchovní vůdce školy Karma Kagjü Jeho svatost 16. Gjalwa karmapa a 11. Tai situ rinpočhe, pak rozpoznali osmiletého Norbu rinpočheho také jako inkarnaci mysli Lhodug Žabdrung rinpočheho, inkarnaci velkého mistra linie Drugpa Kagjü Pema Karpa a skutečného historického zakladatele Bhútánu.
V současnosti se Namkhai Norbu rinpočhe plně věnuje Komunitě dzogčhenu, jejíž centra jsou již na všech kontinentech (kromě Antarktidy). Namkhai Norbu rinpočhe představuje nesektářský proud v tibetské tradici, který podporuje vzájemnou spolupráci všech mistrů. Hlavní centrum je v Merigaru, v italských horách mezi Florencií a Římem.
Čhögjal Namkhai Norbu je autorem mnoha knih o buddhismu, dzogčhenu, bönu a historii Tibetu, v češtině byly dosud vydány jeho knihy "Křišťál a cesta světla", "Zrcadlo", "Dzogčhen, přirozeně dokonalý stav" v nakladatelství DharmaGaia a "Snová jóga a praxe přirozeného světla" v nakladatelství Avatar. (zdroj životopisu: http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Ch%C3%B6gjal_Namkhai_Norbu)

Ocenění