Bob Woodward životopis

americká, 1943

Životopis


Robert Upshur Woodward se narodil v Genevě ve státě Illinois Alfredovi a Jane Woodwardovým. Po střední škole studoval na Yaleské univerzitě historii a anglickou literaturu. Poté nastoupil u námořnictva do jednoho z menších deníků. V roce 1971 jej zaměstnal list The Washington Post.

V červnu 1972 dostal Woodward spolu s redakčním kolegou Carlem Bernsteinem úkol, aby prověřili případ vloupání pětice mužů do ústředí Demokratické strany v hotelovém a rezidenčním komplexu Watergate ve Washingtonu. Woodwardovi a Bernsteinovi se podařilo shromáždit důkazy, že šlo o součást širší akce vedené lidmi z volebního štábu prezidenta Nixona. Následný skandál pak přinutil prezidenta Nixona k odstoupení. Své zážitky zpracoval s kolegou do podoby knihy All the President's Men (Všichni prezidentovi muži), která se v roce 1976 stala předlohou pro stejnojmenné americké filmové drama režiséra Alana Pakuly
Carl Bernstein a Bob Woodward získali za tento počin v roce 1973 pro list The Washington Post prestižní Pulitzerovu cenu. Tato kauza bývá označována za jednu z nejvýznamnějších akcí investigativní žurnalistiky.
(zdroj životopisu: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/kalendarium/9847-novinar-bo)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.