Bianca Pitzorno životopis

italská, 1942

Životopis

Bianca Pitzorno (* 12. srpna 1942) je italská spisovatelka nejlépe známá svými knihami pro děti a mládež. Je považována za jednu z nejvýznamnějších italských autorek v tomto oboru.

Narodila se v Sassari. Vystudovala archeologii a klasickou literaturu a poté se začala věnovat produkci pořadů pro televizi. Knihy pro dívky začala psát, když jí bylo 28 let. Píše také divadelní hry, scénáře a texty písní. Pitzorno žije a pracuje v Miláně.

Během 70. let byla vedoucí dětských programů pro televizi RAI. Později pracovala na dětském televizním seriálu L'albero azzurro.

Její knihy byly přeloženy do mnoha jazyků včetně francouzštiny, němčiny, španělštiny, řečtiny, polštiny, maďarštiny, korejštiny a japonštiny. Její dětské příběhy mísí současnou realitu s prvky magie.

Překládala do italštiny díla autorů jako J. R. R. Tolkien, Sylvia Plath, David Grossman, Tove Jansson a Soledad Cruz Guerra.

Pitzorno je ambasadorkou dobré vůle UNICEF. Pomohla založit knihovnický projekt na Kubě, který zpřístupňuje kubánským dětem literaturu v italštině a literaturu přeloženou z italštiny. Pomáhá také poskytovat kubánskou literaturu přeloženou do italštiny mládeži v Itálii. (zdroj životopisu: https://en.wikipedia.org/wiki/Bianca_Pitzorno)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.