Ayu Utami životopis

indonéská, 1968

Životopis

Ayu Yusnita Utami se narodila v roce 1968 ve městě Bogor na západní Jávě do silně věřící katolické rodiny. Ačkoliv jako dítě neměla o studium Bible příliš velký zájem, v pozdějších letech z ní často čerpala inspiraci pro svou tvorbu. Počátky jejího zájmu o teologii a filozofii byly také vyprovokovány četbou Bible. Ayu přiznává, že uspořádání a narativní technika svaté knihy jí byly zdrojem při vytváření nelineární struktury vyprávění v její úspěšné prvotině.
Na střední škole slavila úspěchy se svou výtvarnou tvorbou, dokonce dostala nabídku uspořádat autorskou výstavu, která se ale nakonec neuskutečnila, protože Ayu nepřipravila dostatečný počet maleb. Povzbuzena svým úspěchem chtěla studovat na fakultě umění a designu na Institut Teknologi Bandung (ITB). Její otec jí však studium nedovolil s tvrzením, že umělecká tvorba ji nemůže uživit. Protože ji od malička přitahovaly exotické jazyky, přihlásila se na obor ruština na Universitas Indonesia v Jakartě. Studium dokončila a to i přesto, že nebyla s kvalitou výuky spokojena.
Během studia pracovala Ayu v Majalah Forum a na chvíli se stala modelkou časopisu Femina. Přelom v její kariéře nastal, když Majalah Humor otiskl dvě její povídky a zaměstnal ji jako novinářku na poloviční úvazek. V roce 1994 založila společně se svými přáteli Aliansi Jurnalis Independen, asociaci nezávislých novinářů, která měla fungovat jako protipól k vládou kontrolovanému sdružení novinářů. Nedlouho poté zatkla policie tři členy nově vzniklé asociace. Ayu, která pracovala pro časopis Matra, dostala výpověď, což ji přivedlo k spolupráci s disidentskými časopisy. V pozdějších letech pracovala pro Forum Keadilan a několik měsíců i pro indonéskou redakci BBC. V současné době pracuje pro Komunitas Utan Kayu a je redaktorkou Jurnal Kebudayaan Kalam. (zdroj životopisu: Dybbuk)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Ayu Utami - knihy

2007  80%Saman

Žánry autora

Literatura světová Romány

Štítky z knih

New York Indonésie kněží indonéská literatura

Utami je 1x v oblíbených.