Arno Sáňka životopis

česká, 1892 - 1966

Životopis

Arno Sáňka
(30. prosince 1892 Černá Hora (okres Blansko) – 29. listopadu 1966 Brno) Působil jako učitel na brněnských školách a je znám především jako bibliofil (byl členem a předsedou Spolku českých bibliofilů), vydavatel a sběratel. Z jeho vlastních prací jsou nejcennější svazky bibliografií České bibliofilské tisky vycházející v letech 1923, 1927, 1931. V pozůstalosti A. Sáňky je uložena část soupisu bibliofilských tisků a lístková kartotéka k II. dílu Českých bibliofilských tisků. Kromě článků a recenzí vycházejících v časopisech, vydal Sáňka samostatně fejeton Bibliofilovo stěhování a studii o Josefu Florianovi nazvanou Stará Říše Obrazoborecký portrét.
Pozůstalost je rovněž obrazem Sáňky-vydavatele. Vedl bohatou korespondenci s výtvarníky a bibliofily. Jsou tu uloženy rukopisy, které mají vztah k jeho vydavatelské činnosti (např. překlady Stiebitzovy a Zaorálkovy), i rukopisy, které spíše souvisejí se Sáňkovou činností sběratelskou (sem patří i dopisy Grillparzerovy, dokumenty Eichhoffovy a Schreyvogelovy apod.).
Celou pozůstalost získal Památník národního písemnictví jako dar (odkaz) Arno Sáňky v roce 1967. Rukopisy a korespondence v rozsahu osmi kartónů jsou uloženy v literárním archivu pod přírůstkovým číslem 65/67 a zahrnují období 1787 - 1963. Sáňkova knihovna s bibliofiliemi je uchována ve fondech knihovny PNP a výtvarná část pozůstalosti v oddělení uměleckých sbírek. (zdroj životopisu: http://www.badatelna.eu/fond/5193/uvod/#sthash.04HGNVc8.dpuf)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.