Andreas Gruber životopis

rakouská, 1968

Životopis

Andreas Gruber, narozen v roce 1968 ve Vídni, vystudoval tamní obchodní univerzitu a žije jako spisovatel na volné noze s manželkou v Grillenbergu v Dolním Rakousku. Napsal již několik úspěšných a oceněných povídek a románů. Aktuální série o drsném, ale geniálním vyšetřovateli Maartenu S. Sneijderovi šokuje a fascinuje své fanoušky stejnou měrou. Po „Vražedné lhůtě“ a „Vražedném rozsudku“ vyšel 15. srpna 2016 (u nás 11.4.2022) třetí díl série „Vražedné pohádky“. Kromě „Série smrti“ o Maartenu S. Sneijderovi vydává Goldmann Verlag také „Sérii pomsty“ o lipském vyšetřovateli Walteru Pulaskim, který trpí astmatem.

„Psaní pro mě znamená umět vymýšlet zajímavé postavy, aniž bych skončil v psychiatrické léčebně – a originálním způsobem vraždit lidi, aniž bych skončil ve vězení. Ale jinak jsem sympaťák,“ říká autor Andreas Gruber.

Andreas Gruber začal psát v roce 1996 a v roce 1999 získal cenu na dolnorakouském festivalu Dunaj s povídkou. Jeho povídky se mezitím objevily ve více než stovce antologií, jsou dostupné jako rozhlasové hry nebo byly adaptovány jako hry. Jeho romány vyšly v překladech ve Francii, Itálii, Turecku, Brazílii, Japonsku a Koreji. Autor byl již nominován na Cenu Friedricha Glausera za krimi a dvakrát na Cenu města Vídně za krimi Lea Perutze. Je také vítězem Herzogenrathových pout a mnohonásobným vítězem Vincentovy ceny a Německé ceny fantazie.

Andreas Gruber ve volném čase pořádá spisovatelské workshopy, je vášnivým filmovým návštěvníkem, hodně cestuje se svou ženou, je vášnivým bubeníkem a stále marně čeká na telefonát od Rolling Stones. (zdroj životopisu: web autora)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.