Alexandr Ort životopis

česká, 1926 - 2014

Životopis

Narozen 20. září 1926 v Klatovech. Český historik a politolog, jehož oborem byla česká a zahraniční politika a mezinárodní vztahy.
Vystudoval na Vysoké škole politické a sociální a v akademickém prostředí již zůstal. Od roku 1949 působil postupně na Universitě 17. listopadu, na Vysoké škole politických a hospodářských věd, na Fakultě mezinárodních vztahů UK, a především v Ústavu pro mezinárodní politiku a ekonomii. Zabýval se zejména vnitřní a vnější politikou Francie a teorií mezinárodních vztahů. Jelikož byl aktivním účastníkem Pražského jara 1968, musel po nástupu normalizace akademické prostředí opustit.
Po sametové revoluci obnovil pedagogickou činnost na Právnické fakultě Univerzity Karlovy a Fakultě mezinárodních vztahů VŠE, kde stál u vzniku Střediska mezinárodních studií Jana Masaryka, nejstaršího českého pracoviště zaměřeného na výuku a výzkum mezinárodní politiky a diplomacie. Vyučoval i na Komenského univerzitě v Bratislavě a VŠMVV v Praze, svou pozornost soustředil na problematiku evropské integrace a české diplomacie.
Je autorem řady publikací, z nichž některé byly přeloženy do cizích jazyků, a rovněž překladů knih z francouzštiny a ruštiny.
Zemřel ve věku 87 let dne 14. června 2014. (zdroj životopisu: http://cs.wikipedia.org/)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.