Alena Vitásková životopis

česká, 1956

Životopis

Alena Vitásková se narodila dne 11. prosince 1956 v Bohumíně v tehdejším Československu. S regionem Moravskoslezska je do dnešního dne velmi úzce spojena a bolestně vnímá jeho problémy.
Bývalý režim jí nedovolil studovat. V 17 letech nastoupila do zaměstnání a od roku 1974 pracovala na různých pozicích v Severomoravské plynárenské, a.s., Ostrava, naposledy ve funkci generální ředitelky a místopředsedkyně představenstva. V letech 2001 až 2003 působila ve společnosti Transgas, a.s., a RWE Transgas, a.s., ve funkci předsedkyně představenstva a generální ředitelky. V období 2004 až 2007 byla předsedkyní představenstva Pražské teplárenské, a.s. V letech 1992 až 2011 byla prezidentkou Klubu plynárenských podnikatelů ČR. Od 1. srpna 2011 do 31. července 2017 byla předsedkyní Energetického regulačního úřadu. Po skončení funkčního období založila v srpnu 2017 Institut Aleny Vitáskové z. s., jehož hlavní činnost je Ochrana a podpora základních lidských práv a svobod.
Alena Vitásková vlastnila, či spoluvlastnila celou řadu úspěšných firem spjatých s energetickým sektorem, po celou dobu své kariéry pak podporovala dobročinné akce a působila v různých čestných funkcích.
V průběhu funkčního v ERÚ období zahájila literární činnost a vydala svoji prvotinu „Na prahu vězení“. Ve spolupráci s nakladatelstvím Olympia vydala trilogii Solární baroni. První dva díly „Solární baroni – Organizovaný zločin“ a „Solární baroni II – Příprava mé vraždy“ již vyšly v českém jazyce. Poslední díl trilogie „Solární baroni III – Vrazi v taláru“, vyjde v příštím roce. Ve svých knihách nastavuje zrcadlo dnešní společnosti, zobrazující bídu dnešního bohatství. (zdroj životopisu: https://www.institut-av.eu/kdo...)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.