Úsměvy smutných mužů zajímavosti

Úsměvy smutných mužů https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/219632/mid_usmevy-smutnych-muzu-i3y-219632.png 4 973 264

Zápisky z léčebny. Když spadnete na dno, nezbývá než se odrazit směrem vzhůru. Místy úsměvné, místy drsné zápisky z protialkoholní léčebny. Příběhy čtyř pacientů, kteří se skamarádí při nelehkém úkolu - zbavit se závislosti, černého draka v sobě. Mrazí při sledování jejich předchozích životů, kdy se kvůli alkoholu ocitají až na pokraji smrti. To jim však při samotné léčbě nebrání zažívat humorné příběhy a situace, které plynou z nenormálního soužití třiceti mužů na uzavřeném oddělení. Podaří se jim přitom vyhrát válku s démonem alkoholu?... celý text

Zajímavosti (2)

https://www.csfd.cz/film/817459-dve-slova-jako-klic/prehled/

https://www.databazeknih.cz/knihy/dve-slova-jako-klic-318410

Dvě slova jako klíč je český celovečerní hraný film režiséra Dana Svátka z roku 2023 natočený jako volné pokračování snímku Úsměvy smutných mužů z roku 2018.

Na několika kontinentech se odehrávají příběhy o vztahu rodičů a dětí, o osudu a o neznámých silách, které řídí naše kroky. Japonský byznysman se chce smířit s dcerou, kterou jako malou opustil, a vydává se s ní na cestu do Himalájí. Stejně jako on, i svobodná matka v Česku dostane záhadný dopis se zásadní zprávou. Malíř a vyléčený alkoholik potkává krásnou ženu a s ní i nečekanou možnost rodinného života. Spisovatel bere svého kamaráda a jejich vnitřní démony na výpravu do indonéské džungle. Kněz v New Yorku se musí vypořádat se zvláštními sny a na samotě kdesi na břehu Baltského moře čeká starý muž na návštěvu syna. Každý z hrdinů stojí před zásadní změnou ve svém životě a jejich kroky mohou ovlivnit příběh toho druhého. Jejich samostatné cesty se začnou prolínat, a nakonec se spojí do jednoho velkého příběhu života (Ladislav73)


V roce 2018 vznikla stejnojmenná filmová adaptace (režie Dan Svátek). Hlavní postavu, spisovatele Josefa, ztvárnil David Švehlík. (yaoiyuri)