Ptáci v trní zajímavosti

Ptáci v trní https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/321547/mid_ptaci-v-trni-Pge-321547.jpg 5 1091 206

Podmanivá rodinná sága vyprávějící o lásce i nenávisti na pozadí půlstoletí australské historie. Rod Clearyů svádí nepřetržitý zápas nejen s australskou buší, ale i s dramatickými zvraty historie od bojišť druhé světové války po vatikánské komnaty vysokých církevních kruhů. Farmářská dcera Meggie se zamiluje do mladého kněze Ralpha. Sebevědomá a přitom křehká dívka a ctižádostivý, ale vnitřně rozpolcený muž jsou osudově spjatí skrývaným milostným vztahem. Podobně jako pták, jenž musí za svou jedinou píseň zaplatit v trnovém objetí životem, platí za svou touhu i oba hlavní hrdinové. Vyústění opojného i trýznivého vztahu však nemůže potlačit poznání, že jedině odhodláním jít za hlasem vlastního srdce i svědomí lze dosáhnout skutečného štěstí.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Euromedia
Originální název:

The Thorn Birds , 1977


více info...

Zajímavosti (5)

Seriál Ptáci v trní byl v roce 1983 zařazen mezi deset historicky nejúspěšnějších televizních seriálů. Po takřka třinácti letech dočkal pokračování /1996/. (ddkk)


Jiný odkaz na název knihy (thornbirds) se má údajně týkat středověké legendy, podle kterých stehlíci vytrhávali trny z hlavy Kristovy, nesoucího svůj kříž na Golgotu a červeň peříček kolem jejích zobáčků bývala pak ztotožňována s krví Kristovou, kterou se přitom potřísnili. (ddkk)


Titul knihy nepřímo odkazuje na údajnou legendu o ptácích, kteří od narození vyhledávají trnité stromy, aby se sami z vlastní vůle napíchli na největší nalezený trn a před smrtí zazpívali svou nejkrásnější píseň. Nikdy nebyly nalezeny žádné zdroje tohoto údajného mýtu, avšak po vydání knihy začala být citována jako údajná "stará keltská legenda". (ddkk)


Román se stal nejprodávanější australskou knihou v historii, dodnes nebyl její prodej v počtu kolem 33 milionů výtisků po celém světě překonán. (ddkk)


Podle knihy byla v roce 1983 natočena minisérie se stejnojmenným názvem. V roli Ralpha deBricassarta se objevil Richard Chamberlein a Meggie ztvárnila herečka Rachel Ward. (Jaymay)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.