Obrana Sokrata, Euthyfron a Kriton zajímavosti

Obrana Sokrata, Euthyfron a Kriton https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/253472/mid_obrana-sokrata-euthyfron-a-kriton-F33-253472.jpg 5 138 138

Chronologicky navazující dialogy. V prvním jde Sókrates k soudu, ve druhém je souzen a ve třetím čeká v cele na vykonání rozsudku a odmítá útěk.

Literatura naučná Filozofie Právo
Vydáno: , Jan Laichter
Originální název:

Εὐθύφρων, Ἀπολογία Σωκράτους, Κρίτων


více info...

Zajímavosti (3)

Platónova díla mají vesměs formu dialogu (rozhovoru), kde většinou vystupuje Sókratés jako hlavní postava. Jedinou výjimku představuje dochovaný soubor Platónových Listů, kde zejména Sedmý list vrhá na Platónův život i jeho vlastní pojetí filosofie jiné světlo: filosofii nelze sepsat jako systém ani učit, nýbrž musí se dobývat vlastním myšlenkovým úsilím. O pravosti Sedmého listu mnozí badatelé pochybovali, v současném bádání se však stává naopak klíčem k pochopení Platónova díla. (Ještěrka2004)


Jméno Platón je pouze obecně rozšířený pseudonym tohoto filosofa, jeho původní jméno bylo Aristoklés, syn Aristóna a Periktiony. (Ještěrka2004)


Platón spolu se Sókratem obrátili pozornost filosofů od úvah o povaze a původu světa k otázkám člověka a lidské společnosti. (Ještěrka2004)