Dítě číslo 44 zajímavosti

Dítě číslo 44 https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/242949/mid_dite-cislo-44-93L-242949.jpg 5 2272 514

Lev Děmidov série

1. díl >

Strhující kriminální příběh s reálným pozadím zasazený do Sovětského svazu 50. let minulého století. Brutální stalinský režim udržuje všechny občany ve strachu a přikazuje jim věřit, že socialistické společnosti se podařilo zcela vymýtit zločinnost. Mrtvý chlapec nalezený u železniční trati v Moskvě proto nemohl být zabit, jak tvrdí jeho příbuzní. Příslušník ministerstva státní bezpečnosti Lev Děmidov splní rozkaz nadřízených a pomůže zatajit fakta, začnou v něm však hlodat pochybnosti. Brzy poté se společně s manželkou Raisou ocitnou ve vyhnanství na Urale. Zdá se však, že k vraždám dětí dochází i tam… Román Dítě číslo 44 vychází ze skutečného případu sériového vraha Andreje Čikatila. Byl přeložen do 36 jazyků, nominován na 17 mezinárodních cen (mj. Man Booker Prize) a ověnčen sedmi z nich. Filmovou verzi – natáčení proběhlo v létě 2013 v Česku – produkoval Ridley Scott, v hlavních rolích se představí Tom Hardy, Gary Oldman a Noomi Rapaceová, známá ztvárněním Lisbeth Salanderové ve švédských adaptacích thrillerů Stiega Larssona.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Child 44 , 2008


více info...

Zajímavosti (6)

V roce 2011 natočena rozhlasová dramatizace. Osoby a obsazení: Lev Děmidov (Martin Myšička), Raisa Děmidovová (Dana Černá), Vasilij (David Novotný), Fjodor (Lukáš Hlavica), Brodskij (Jan Hartl), matka Lva (Růžena Merunková), otec Lva (Stanislav Zindulka), Zina (Miroslava Pleštilová), Zarubin (Ivan Řezáč), děda (Jaroslav Kepka), stařena (Luba Skořepová), Galina (Helga Čočková), Kuzmin (Jan Novotný), Chvostov (Miroslav Táborský), Zinoněv (Stanislav Majer), příslušník (Lukáš Příkazký), vypravěč (Jan Vlasák), děti (Barbora Šrámková a Agáta Faitová) a další.

Přeložil Josef Hanzlík
Dramatizace Šárka Kosková
Hudba Petr Mandel
Dramaturgie Jana Paterová
Režie Dimitrij Dudík (miloslav0399)


Tato prvotina mladého britského autora byla oceněna několika cenami. (Markysek45)


Dítě číslo 44 (v anglickém originále Child 44) je román z prostředí komunistického SSSR 50. letech 20. století. (Markysek45)


Kniha je inspirována skutečným případem sériového vraha Andreje Čikatila v Rusku v osmdesátých letech. (Faraon)


Filmová adaptace knihy Dítě číslo 44 bude mít premiéru 17. dubna 2015. (Neenah)


Podle této knihy se natáčí stejnojmenný film (produkce Rydley Scott), natáčení probíhá mimo jiné též v Praze a okolí a v Kladně. Hlavní postavu Lva Děmidova hraje Tom Hardy. (zoew)