Lakomec zajímavosti

Lakomec https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/396392/bmid_lakomec-oWN-396392.jpg 4 4321 399

Charakterní veselohra ,,Lakomec'' (L´Avare) byla sehrána poprvé 9. září 1668, látka k ní jest vzata z Plautovy veselohry Aulularia, ovšem jen ve hlavních obrysech, ale zcela s opačným zbarvením, kdežto u Plauta jest celek rozmarnou fraškou, zvedá se ,,Lakomec'' svým pochmurným zbarvením z rámce veselohry k úchvatné výši tragické. Goethe hru neobyčejně cenil (viz. rozmluvy jeho s Eckermannem, únor 1825). Kompiscí jsa slabší a dějem chudší než jiné klasické veselohry Molièrovi, vyníká ,,Lakmomec'' hlavně mistrovskou kresbou Harpagona, titulní figury kusu, která jest vedle životní své pravdivosti též parádním výkonem hereckým. V první době dobyl ,,Lakomec'' doma úspěchu pouze čestného, teprve v dobách pozdějších ožil výtečnými výkony různých herců, tak že je dnes jednou z nejpopulárnějších her v repertoiru Molièrově.... celý text

Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: ekniha , Městská knihovna (Praha)
Originální název:

L'Avare , 1668


více info...

Zajímavosti (5)

Tato komedie má vlastní české filmové zpracování. (Petr874)


Rozhlasová hra uvedená na stanici Vltava: https://vltava.rozhlas.cz/moliere-lakomec-nesmrtelna-komedie-o-lakomci-ktery-nade-vse-na-svete-miluje-5049594 (Teckovana)


Traduje se, že Molière zemřel na samém konci svého představení Zdravý, nemocný, kde hrál titulní roli. To ale není úplně pravda. Dramatik sice opravdu dostal záchvat krátce po závěrečném potlesku nadšeného publika, zemřel však ale až o několik hodin později ve své vlastní posteli. (ddkk)


První filmové adaptace se hra dočkala roku 1980. Režie se ujali Jean Girault a Louis de Funès (chaera)


Moliére se mírně inspiroval dramatem Komedie o hrnci - od římského dramatika Plauta. (chaera)