Dievča vo vlaku zajímavosti

Dievča vo vlaku https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/262130/bmid_dievca-vo-vlaku-262130.jpg 4 9370 2275

Psychologický thriller The Girl on the Train od britskej autorky Pauly Hawkins je označovaný za jeden z najlepších debutov roku 2015. Príbeh čerstvo rozvedenej Ráchel býva často prirovnávaný ku Stratenému dievčaťu (The Gone Girl) alebo ku románu Dřív než půjdu spát. Rachel každé ráno cestuje tým istým vlakom do Londýna. Vie, že pri jednom návestidle spoj vždy zastaví a že si chvíľu môže prezerať domy s malými záhradkami. Dokonca má pocit, akoby obyvateľov jedného z nich už poznala. Volá ich Jess a Jason a ich život sa jej zdá dokonalý. Škoda, že ona nemala toľko šťastia. Rachelino manželstvo sa rozpadlo, nedávno prišla o prácu, býva v podnájme a každý deň predstiera, že chodí do roboty. Potom však uvidí niečo šokujúce - oznam v novinách, že „Jess“, pani dokonalá, je nezvestná - a odrazu sa všetko zmení. Rachel má konečne šancu stať sa súčasťou života, ktorý pozorovala len z diaľky, a ukázať, že je oveľa viac, ako iba dievča vo vlaku.... celý text

Literatura světová Pro ženy Thrillery
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

The Girl on the Train , 2015


více info...

Zajímavosti (5)

https://literarni-kavarna.knizniklub.cz/clanek/44920-stastne-konce-neumim.html (Naďa2411)


Do roka od vydání Dívky ve vlaku vydělala autorka na jejím prodeji 10 milionů dolarů. Dostala se tak na seznam Forbese, který sleduje nejlépe placené spisovatel světa. Paula Hawkins, která si na to, aby mohla knihu dopsat, musela půjčit peníze na živobytí od svého otce, se tak ocitla na 9. místě tohoto seznamu. (ddkk)


Pro pobavení uvedu zajímavnost:
V říjnu roku 2015 jsem na zdejší recenzi napsanou uživatelem DaveBukowski reagovala dvěma poznámkami - komentáři, kde jsem upozornila na jisté styčné body námětu Dívky ve vlaku s příběhem knihy A. Christie Vlak z Paddingtonu a námětem filmu Okno do dvora, viz
http://www.databazeknih.cz/recenze-knihy/co-vsechno-se-da-vypozorovat-z-vlaku-4753

Po více než roce se na této DK objevila další recenze Dívky ve vlaku, v níž jiný recenzent (?) - uživatel JanH upozorňuje na podobnost Dívky ve vlaku s Oknem do dvora:
http://www.databazeknih.cz/recenze-knihy/kniha-roku-no-to-snad-ne-7063

A aby toho nebylo dost, tak včera na literárním webu iliteratura se další recenzent (?!) nazvaný Juan Zamora (:=)) ve strhujícím odsudku Dívky ve vlaku také zmiňuje o podezření z plagiování Vlaku z Paddingtonu i Okna do dvora:
http://www.iliteratura.cz/Clanek/37601/hawkins-paula-divka-ve-vlaku

Tolik recenzentů žeby se shodlo na stejném "prvku"? Nebo žeby ne? Co když je to tak, že si nejen autorka Dívky ve vlaku půjčuje náměty u jiných autorů, ale i někteří čeští recenzenti (nebo jeden mnohojmenný? ) si půjčují náměty u mne?
Rozhodně to považuji za zajímavé. (Koka)


V roce 2016 se dočkáme filmového zpracování. Režie se ujme Tate Taylor a hlavní roli si zahraje Emily Blunt. (Styblice)


Kniha Dívka ve vlaku (The Girl on the Train) vyhrála GoodReads Choice Awards za rok 2015 v kategorii Best Mystery & Thriller (106 149 hlasů). (LibraryGirl)