Zlatá klec

recenze

Zlatá klec (2019) 2 z 5 / MMacicekk
Zlatá klec

Faye a Jack jsou dokonalý pár snů. Jsou obklopeni luxusem a bohatstvím. Společně vybudovali firmu, která jim otevřela dveře mezi stockholmskou smetánku. Narození dcery Julienne završilo jejich štěstí.
Jack začne trávit více času v práci a s Faye se vzdalují. Později Faye přistihne Jacka doma v posteli s jeho krásnou a mladší kolegyní. Poté, co ji Jack zradí a připraví o veškerý majetek, se Fayein život rozpadne na kusy. Najednou nemá nic. Nemá kde bydlet, nemá práci a ani peníze. Navíc se nemá kde postarat o svou dceru. Faye se však rozhodne postavit na vlastní nohy a přinutit Jacka, aby zaplatil za všechno její příkoří. Zosnuje pomstu...

Zlatá klec je novinkou úspěšné švédské autorky detektivek Camilly Läckberg, kterou letos vydalo nakladatelství Metafora. Psychothrillery miluji, takže jsem si nenechala ujít příležitost přečíst si tuto knihu. Jak se mi líbila a zda splnila má očekávání, se dozvíte v recenzi níže.

Hlavní hrdinkou a zároveň vypravěčkou ve třetí osobě je Faye, manželka Jacka Adelheima, úspěšného obchodníka a spolumajitele investiční společnosti Compare, která jim zajistila život v luxusu a bohatství. Faye se na budování firmy významně podílela, přesto se zcela poddala manželskému životu a svému muži. Snaží se mu splnit každé jeho přání, nadbíhá mu a tak nějak zapomněla, že kdysi také byla úspěšná a ambiciózní žena.

To, jak se Faye prezentuje, bylo prvním kamenem úrazu, díky němuž mi děj až tak úplně nesedl a nemohla jsem se v žádném případě s hlavní hrdinkou ztotožnit, a to ani v maličkostech. Ženy tohoto druhu nechápu a nikdy nepochopím. Faye se Jackovi ve všem podřizovala, což byla sice její póza, ale to ji neomlouvá. Za situace, kdy nachytá manžela doma v posteli s jinou ženou, přičemž se zároveň v tu chvíli dozví, že jejich manželství končí, si klekne a začne s prominutím žebrat o odpuštění?! Ona?! Pak provede ještě několik dalších ponižujících scén a když zjistí, že je jí to k ničemu, rozhodne se pro pomstu. A jako zázrakem se promění.

Tímto samozřejmě nezpochybňuji autorčin vypravěčský um, který má řemeslně zvládnutý do sebemenšího detailu. Navíc se chytře prolíná přítomnost s minulostí, přičemž párkrát dojde dokonce i na budoucnost. Zpočátku vás tedy kniha zaujme, budete chtít vědět, kterým směrem se kniha bude ubírat a jak dojde ke zvratu nebo řekněme spíše přeměně hlavní hrdinky. Co se týče pomsty, konec vám bude jasný téměř od začátku, ale spíše budete sledovat cestu, jak k němu autorka, respektive hlavní hrdinka dojde.

Šedá, dá se říct až nudná obálka, přesně evokuje i příběh uvnitř. Nedozvíte se nic nového, nic převratného, jen budete sledovat pomstu jedné zhrzené ženy. I přesto, že se jedná o stokrát ohrané téma, tajně jsem doufala, že autorka přijde s něčím novým, s alespoň jedním originálním prvkem, ale bohužel se tak nestalo. Nebavilo mě ani téma točící se okolo ekonomie a burzy, které mi nikdy nebylo blízké.

Spojení dvou prvků, jakými jsou neoriginální zápletka a předvídatelný konec, u mě v tomto žánru nikdy neobstojí. Anotace hovoří o mnoha zápletkách, které vás zvednou ze židle, ale já jsem je neobjevila. Knihu jsem dočítala už jen ze setrvačnosti, abych si ověřila své domněnky, které se ukázaly být správné.

Věřím však, že hodně čtenářek děj osloví, najdou si v něm to své a minimálně ohodnotí autorčinu zručnost při vyprávění a stavbě děje. Rovněž zaujme čtenářky (ano, kniha je výhradně určená pro ženské publikum), které nejsou psychthrillery tolik políbené a nemají v tomto žánru příliš načteno. V tom případě si myslím, že budou nadšené.

Komentáře (0)

Přidat komentář