Životní kotrmelce

recenze

Po bitvě je každý manžel generál (2022) 5 z 5 / Bublikova86
Po bitvě je každý manžel generál

Po bitvě je každý manžel generál
Alena Jakoubková

Příběh je čtivý. Řekla bych, že každý by si v něm našel i část svého příběhu.
Vypráví o manželském páru Lady a Luďka, který je spolu už 20 let. Pracují v jedné nemocnici a mají spolu dvě skoro dospělé děti. Děj začíná v okamžiku, kdy do nemocnice nastoupí nová atraktivní doktorka, která pracuje jako podřízená Luďka na interně. Lada se věnuje domácnosti a své práci. Nevšimne si změny chování svého manžela až do doby, než jí její nejlepší kamarádka Dita prozradí, že jí manžel podvádí s jeho kolegyní.
Ze začátku tomu Lada nevěří, ale postupně si začne uvědomovat změny chování Luďka. Dokonce si nevšimla, že přestal v noci chodit domu. A tady se příběh začíná nepatrně zamotávat, jelikož Lada neví, co si počít dál. Ke všem Ladiným problémům se přidává další s její dcerou. Ta jí oznámí, že ve svých sedmnácti je těhotná se spolužákem.
Lada přemýšlí, jak vše co nejlépe zvládnout a pomoci dceři, aby mohla vystudovat. V nemocnici si chce tedy domluvit zkrácený úvazek. Poměr Luďka a jeho kolegyně se donesl i k řediteli nemocnice, a ten Ladě zkrácený úvazek nepovolí. Ztrápená Lada neví, co si počít. V tom se objevuje Jaroslav (jejich rodinný lékař), kterého zná od mala, s nabídkou, aby začala pracovat s ním v ordinaci. Konečně pro Ladu začíná svítat nějaká naděje na lepší budoucnost. Jaroslav jí ve všem vychází vstříc.
Kdo by doufal, že příběh zde končí a vše už bude růžové, bude překvapen. Život nám připravuje různé překážky a sami dobře víme, že žádné dno není tak hluboké, aby se člověk nemohl propadnout o patro níž.
Ohlédneme-li se zpátky svou životní cestou, zjistíme, že mnoho z nás překonává životní překážky jednu za druhou. A tenhle překážkový běh zdánlivě nemá cíl.
Takový životní běh má i naše hrdinka. S každou otočenou stranou očekáváte překážku s vodním příkopem. Nebo naopak kýžený cíl ve formě prince na bílém koni a s kyticí v ruce čekajícího pod schody, který za Ladu vyřeší všechny její problémy jako mávnutím kouzelného proutku. S Ladou můžete souhlasit nebo ji zprvu i odsoudit. Můžete ji fandit nebo k ní můžete cítit odpor s ohledem na její počáteční naivitu.
Každý příběh ale jednou končí a před životními otázkami se nelze schovat. A tak i Lada dojde k určitému rozhřešení s osudem. S jakým, to už se budete muset dočíst sami. Rozhodně je ale její příběh inspirativní, odstrašující, politování hodný a zároveň silný.
Část cesty, kterou popisuje Ladin příběh může potkat každého z nás a to lusknutím prstu. Život sám totiž dovede napsat nejrozličnější příběhy.


Po bitvě je každý manžel generál Po bitvě je každý manžel generál Alena Jakoubková

Lada i její manžel Luděk pracují jako lékaři ve venkovské nemocnici. Seznámili se spolu už během studií, hned po promoci se vzali, vychovávají dvě děti. Jejich manželství poklidně plyne a Ladě připadá, že to tak bude napořád. Jenž... více


Komentáře (0)

Přidat komentář