ZAPOMEŇTE NA NEDĚLI

recenze

Zapomeňte na neděli (2023) 4 z 5 / Knižní střípky
Zapomeňte na neděli

ZAPOMEŇTE NA NEDĚLI #precteno
VALÉRIE PERRIN
Nakl. JOTA
Rok vydání 2023
304 stran
4,5*/5

Kouzlo románů této francouzské spisovatelky jsem objevila již před více než dvěma lety.

ZAPOMEŇTE NA NEDĚLI vyšel v zahraničí již v roce 2015 a byl to Valériin první román. Mimochodem je ověnčený spoustou literárních cen. U nás vyšel až nyní, jako třetí kousek.

Jedenadvacetiletá Justine žije od útlého dětství spolu se svým bratrancem Julesem u babičky a dědy, jejich rodiče totiž společně zahynuli při autonehodě, o které se doma téměř nemluví, je to tabu. Proč? Nebojte, dozvíte se...

Justine pracuje v domově důchodců Hortenzie jako ošetřovatelka. Někdo by nad její prací možná ohrnul nos, ale Justine je tam šťastná. Miluje všechny ty staroušky, obzvláště pak téměř stoletou Hélène, jejíž příběh sepisuje. Starou paní navštěvuje její vnuk, který jediný dokáže rozechvět srdce naší mladičké ošetřovatelky...

Vůbec mě nepřekvapilo, že jsem i z této prvotiny nadšená. Tvorba paní Perrinové je pro mě v podstatě již sázkou na jistotu, jistotu toho, že dostanu něco mimořádného. Pokaždé dostanu nádherný a niterný příběh. Tentokráte kupodivu snad ještě více, možná to bylo způsobeno přítomností seniorů, jejichž každodenní život je nám díky Justine bez přikrášlení zprostředkován. Domovům důchodců se hanlivě říká čekárna na smrt, kéž by v nich bylo více takových pečovatelek.

Kromě příběhu Hélène a jejího Luciena zde máme ještě jednu téměř detektivní záležitost. V Hortenzii řádí fantom, ten o sobotách volává příbuzným klientům, které nikdo nenavštěvuje, že zesnuli. A tak se tito staří opuštění lidé následující neděli konečně dočkají návštěvy svých příbuzných, ti sice utrpí lehký šok, ale starouškové jsou šťastní, že je konečně někdo navštívil.

V NEDĚLI najdete spoustu krásných a důležitých myšlenek, vezme vás za srdce. Všechny linky dostanou svůj prostor a uzavření, my se tak dozvíme všechna tajemství onoho příběhu, opět jsem byla na konci překvapená.

Jedinou drobnou výtku mám –jak pěst na oko mi přišla sprostá mluva Justine, vůbec mi to k ní nesedělo a úplně mi to rvalo oči.

Je to melancholické čtení, které mě donutilo přemýšlet nad spoustou věcí. Život strašně rychle utíká a stáří tady čeká na každého z nás... Naslouchejme a učme se od starší generace, ani se nenadějeme a budeme na jejich místě. A pak si moc budeme přát, aby nás někdo slyšel...(LISTOPAD 2023)

Nakladatelství Jota
#recenznivytisk


Zapomeňte na neděli Zapomeňte na neděli Valérie Perrin

Melancholický román o všech minulých, současných, utajených a nádherně prožitých láskách. Novinka od autorky, která si podmanila srdce českých čtenářů. Jedenadvacetiletá Justine žije se svým bratrancem Julesem u babičky s dědo... více


Komentáře (0)

Přidat komentář