Zahrada mrtvých duší

recenze

Zahrada mrtvých duší (2022) 4 z 5 / bajub
Zahrada mrtvých duší

Edici Tvář, vycházející pod záštitou nakladatelství Vyšehrad, asi nemusím nijak blíže představovat. Jen bych chtěla podotknout, že tomuhle "projektu" opravdu fandím, protože dává příležitost nadějným mladým českým autorům, vydává opravdu zajímavé texty, kterým navíc dává krásný grafický kabátek. A přesně tohle platí i o novince Lukáše Bočka, Zahradě mrtvých duší, v níž společně s hlavními hrdiny odkrýváme temné rodinné tajemství.

Poslední dobou narážím na samé talentované Budějovičáky a Lukáše Bočka si mezi ně rozhodně řadím také. Po delší době jsem totiž narazila na svěží vítr v českém rybníčku, co se týče stylu psaní. Jeho styl je totiž chytrý, plný literárních odkazů, a navíc velmi čtivý.

Zahrada mrtvých duší je o rodině, v níž je každý tak trochu podivín, ale na první pohled byste nic podezřelého neshledali. Ovšem, čím blíž jejím členům jste, tím víc chápete, že v téhle rodině není normální téměř nic... Víc vám neprozradím, protože na postupném objevování, odhalování a skládání souvislostí dohromady stojí princip tohoto temného příběhu, který mi místy připomínal (psycho)thriller.

Musím přiznat, že jsem se trochu trápila v druhé půlce příběhu. Tajemství rodiny jsem totiž odhalila cca v první třetině (možná to byl autorův záměr, aby si se čtenářem a jeho odhady a dohady mohl snáze pohrávat, to si ale netroufám tvrdit, jen malá domněnka), což způsobilo, že jsem si druhou polovinu knihy příliš "neužila", spíš jsem jen čekala, jakým způsobem k odhalení dojdou hlavní hrdinové. Možná by pomohlo zkrácení (otázkou je, jestli by se nenarušila celistvost příběhu). A teda neskutečně mě štvala postava matky, šmarjaaaaaaaa, ta mi cuchala nervy v jednom kuse! A upřímně by mě zajímalo i její vnitřní rozpoložení, její vhled do celé situace, protože ji opravdu nejsem schopna pochopit.

Příběh samotný se mě tedy ve finále nedotkl až tak, jak jsem čekala, ale, jak jsem psala již v úvodu, autorův čtivý styl mi sedl, a proto se těším na jeho další počin.


Zahrada mrtvých duší Zahrada mrtvých duší Lukáš Boček

Příběh rodinného tajemství, jež mělo zůstat pohřbeno Markovým světem se po náhlé smrti otce rozprostře nicota. Podivný vzkaz jako ze záhrobí ovšem mladého malíře vytrhne z letargie: vypadá to, že pouze jeho sestra Šárka, kterou... více


Komentáře (0)

Přidat komentář