Záhadný kufr z nebe

recenze

Kufr z nebe (2022) 4 z 5 / prostě.mája
Kufr z nebe

Kufr z nebe dále rozvíjí záhadu kufru, jenž se propadl střechou knihovny v Kronikách prachu a ke kterému se jako náhodou připletli Elisa a Jamie, naši dva hlavní hrdinové a rozhodli se tuto záhadu na vlastní pět vyřešit. Jelikož pokud nás čtení detektivek něco naučilo, policie je většinou neschopná.

Musím říct, že autorce se záhada moc krásně povedla, ačkoliv z toho žádná složitá zápletka nevzniká a vám (nebo alespoň mně) je pachatel zřejmý už někdy v polovině, atmosféru to má skvělou. Nejednou jsem si při čtení připadala, jako bych sledovala další Enolu Holmes. A to nejen pro prostředí viktoriánského Londýna, ale především pro hlavní hrdinku Elisu, která jako by Enole z oka vypadla. Nejde ani tak o geniálnost detektiva, jako spíše o schopnost přitahovat problémy, hnát se jim v ústrety a v neposlední řadě vyvádět z míry všechny kolem sebe.

Což nejvíce odnáší chudák Jamie, mladý mechanik, který stojí jen o svůj klid a dílnu plnou vynálezů, čehož se v blízkosti Elisy moc nenabaží. Co vám budu povídat, ti dva mě na tom celém čtení bavili ze všeho nejvíce. O to víc, že mezi nimi vzniká krásné přátelské pouto, které k mojí radosti přetrvává až do samotného konce.

Nemusíte se však bát, že byste byli ochuzeni o romantickou linku! Tu v knize najdete taky a rozhodně jí tam není pomálu. Já z ní teda moc nadšená ve výsledku nebyla, jelikož mi přišla hodně tlačená na sílu, i tak si ale myslím, že spoustu čtenářů mile potěší.

A o čem vím s naprostou jistotou, že bude těšit vás všechny, je vizuál knížky, který je za mě rovnou na jedničku s hvězdičkou. Nejen že samotná obálky připomíná onen zmíněný kufr, který je katalyzátorem celého příběhu, uvnitř zároveň naleznete stránky připomínající dokumentaci k případu. A ke všemu opatřenou nemalým množstvím poznámek. To je pak teprve radost číst. A navíc to skvěle dokresluje atmosféru vyšetřování, jelikož celý příběh je podán jako zpráva, sepsaná samotnou hlavní hrdinkou. To za mě byl opravdu skvělý nápad.

Bohužel mi nedá se trochu nepozastavit a nesrovnávat mezi sebou Kufr z nebe a Kroniky prachu. Nejde ani tak o příběh nebo o to, že bych mezi sebou chtěla dvě zmíněné knihy porovnávat - jsou dost odlišné na to, aby to nebylo spravedlivé. Chvílemi se mi však zdálo, že autorka vykrádá samu sebe. Ať už šlo o občasné chování a reakce hlavní hrdinky, či o postup děje, dal se ve všem lehce přečíst autorčin rukopis. To samozřejmě může znamenat zkrátka i to, že podobné postavy jsou zkrátka autorčinou specialitou. Já bych si ale i tak přála, aby se mi podobného pocitu deja vu dostávalo méně.

Ve výsledku jsem ale ze čtení byla nadšená. Dostalo se mi přesně toho, co jsem chtěla a tím byl miloučký příběh se skvělou atmosférou a prostředím doby viktoriánské Anglie. A taky trocha té záhady.

Knihu jsem četla v rámci spolupráce s Humbookem díky skupině Humbook bloggeři.


Kufr z nebe Kufr z nebe Lin Rina

Napínavý román s detektivní zápletkou ze světa Kronik prachu. Londýn, přelom let 1890/91. Elisa je zvídavá studentka, která studuje politologii, ale její srdce bije pro kriminální případy. Proto ji neuvěřitelně nadchne, když s... více


Komentáře (0)

Přidat komentář