Vznik ČSR 1918: Velezrada se trestá - dojetí, poučení, zábava

recenze

Vznik ČSR 1918: Velezrada se trestá (2018) 5 z 5 / Štěpinambura
Vznik ČSR 1918: Velezrada se trestá

Bára se tentokrát do minulosti vydává s pokusem - stárne? Tato výprava však nabývá nový smysl, když ji adoptuje paní Vodenoková s holčičkou Věruškou. Dále se setkáme i s baronkou, paní Pernerovou, kovářem Lojzíkem, vojenským zajatcem Andrejem, pekařem Bílkem a Rysem, Panem Mervartem a paní Mervartovou, navštívíme Dobříš i Pouště, ale s manželem paní Vodenkové se osobně Bára nesetká, zuří totiž válka.
Bára si zvyká na nové pořádky v podobě velkých úklidů, předvádění se na procházkách a dokonce se jí plní sen. Aby však svojí touhu ukojila, musí paní Vodenkovou podvádět. A jak to všechno dopadne? Drahé a nedostupné suroviny musí nyní paní Vodenková dělit mezi tři osoby a Bára pomáhá pracovat.
Na mě kniha zapůsobila úžasným dojmem. Nádherné ilustrace s kombinací dojemného, ale i veselého a naučného textu. Přitom však nechybí ani napětí. Kniha ve mě vzbuzovala chvíli smutek a bezmoc, potom radost a štěstí. Dokonce i vzetk, strach nebo napětí. Hodí se do škol k výuce dějepisu. A přitom je tam tolik tajemna točící se kolem kočky Barči i celého Kouzelného atlasu.
Děti se zde seznamují s onkáním i onikáním.
Za mě - Doporučuji (s velkým D)


Vznik ČSR 1918: Velezrada se trestá Vznik ČSR 1918: Velezrada se trestá Veronika Válková

Život na malém městě koncem války není plný nějakých divokých událostí, ale napětí je všudypřítomné. Koho ještě odvedou na vojnu, než válka skončí? Nese pošťák dopis od manžela z fronty, nebo úřední oznámení, že padl? Kde seženeme... více


Komentáře (0)

Přidat komentář