Výlet do středověku

recenze

Král železný, král zlatý (1994) 5 z 5 / knihovnička007
Král železný, král zlatý

Král železný, král zlatý
Toto byla úžasná cesta do středověku. Příběh krále Přemysla Otakara, pátého krále země české a markraběte moravského začíná dnem jeho narození, kdy jeho otec přišel o oko. Narodil je jako druhorozený, otec dával vždy přednost jeho bratrovi a on byl vychováván pro církev.
Vše se změní, když jeho bratr náhle zemře a Přemysl je najednou brán jako následník trůnu. Začíná se učit být králem. Ne vždy člověk dělá jen správné věci...
Přemysl se stává markrabětem, spolukrálem, králem a na své cestě životem potkává spoustu přátel i nepřátel, svádí boje s cílem zajistit pro svou zemi mír.
Z politických důvodů se ožení s o hodně starší ženou Markétou, s Pancéříkem Anežkou má nakonec několik dětí, ale Markéta mu už děti dát nemůže a kdo zdědí českou korunu?
Paní Vaňková mi nastínila úžasný příběh českého krále, o kterém (ruku na srdce) jsem téměř nic nevěděla. Ano, jsem ostuda. Přišlo mi, že jsme se kdysi ve škole učili jen letopočty, ale informace, které jsem se dozvěděla díky této knize, jsou věci, které hned tak nezapomenu.
Jediné mínus knihy bylo pro mne to, že na jedné straně jsem se dočetla tolik informací, že jsem četla opravdu velmi pomalu a přečtení knihy mi trvalo více než týden. Některé věty mi přišly trošku těžkopádné, nebo chyběla slova.
V každém případě děkuji paní Vaňkové za úžasnou knihu plnou historie a historických postav, o kterých jsem si na internetu zjišťovala další informace, stejně jako o místech, o kterých v knize píše.
Zhruba ve třetině knihy jsem se do Přemysla zamilovala. Do panovníka, který udělal vše pro svou zemi, pro své lidi. A poddaní jej milovali.
VLÁDNOUT NEZNAMENÁ JEN POBÍRAT DŮCHOD A SVÁDĚT BITVY. BERU-LI STŘÍBRO Z JIHLAVSKÝCH DOLŮ, MUSÍM VĚDĚT, JAK ŽIJÍ LIDÉ, KTEŘÍ HO PRO MNE DOBÝVAJÍ ZE ZEMĚ A MUSÍM MYSLET NA TO, ABYCH JIM ZAJISTIL JEJICH PRÁVA. MUSÍM VĚDĚT, V ČEM SE LIŠÍ POTŘEBY MORAVSKÉHO SEDLÁKA OD HORALA VYSOKO V ALPÁCH. MUSÍM UMĚT ZABRÁNIT TOMU, ABY TI HORŠÍ Z MOCNÝCH NEZNEUŽÍVALI SVÉ SÍLY A NEUTISKOVALI PŘÍLIŠ NESNESITELNĚ TY, KTERÍ SE PODDALI POD JEJICH OCHRANU.
Přemysl Otakar, Markéta, Pancéřík, Kunhuta, Gertruda, Záviš z Falkenštejna, bratři Oldřich a Filip, Štěpán Uherský a spoustu dalších a dalších postav dělají tuto knihu a tento příběh naprosto skvělý. Občas stačí maličkost a vše se mění...
Velmi si ráda přečtu další knihy autorky a tuto určitě doporučuji. Jen upozornění-četla jsem vydání z roku 1988, je to opravdu velká bichle a určitě není vhodná pro čtení v MHD ani ve vaně :)

Komentáře (1)

Přidat komentář

broskev28
05.02.2021

Souhlasím a děkuju za nadšenou recenzi.
Kombinace historických faktů a literární fikce (ve smyslu každodenního života postav a jejich citů) funguje skvěle. Díky jejím knihám si z historie pamatuju mnohem více než z hodin výuky dějepisu. Její přemyslovská i lucemburská série je výborná četba, ale nezklamou ani knihy o V. Náprstkovi, africká Černá sága, dokonce ani scifi Mosty přes propast času.