Všechny podoby lásky a bolesti

recenze

Hana (2017) 4 z 5 / Romantička
Hana

Nejlépe hodnocená kniha zde na Databázi knih. Víceméně právem.
Tohle je bezesporu velká knižní událost poslední doby. Já mám v současné české literatuře jiné favority, ale skvělé čtení to bylo.

DĚJ: Příběh se prolíná několika časovými pásmy. Nejmladší pásmo sledujeme společně s Mirou. Devítiletá Mira v padesátých letech minulého století přijde o oba rodiče a sourozence. Přežije jako jediná, protože šťastnou náhodou nebyla nakažená tyfem, jako mnoho obyvatel jejího rodného města. Chvíli se o ní starají hodní známí, ale jejich děti na Miru tak žárlí a zlobí ji, že jí ještě rádi přenechají její tetě Haně, která tyfus zázračně přežila, a vrátila se z nemocnice. Hana je zvláštní. Na to, jak je mladá, vypadá strašně, má mnoho zdravotních problémů a má obrovské potíže komunikovat s lidmi. Téměř nemluví, ze všeho je vystrašená. Přesto se mezi ní a Mirou vyvine silné citové pouto, které obohatí obě, a zbaví je tíhy viny. Hana taková totiž nebyla vždycky, a v jádru je moudrá a laskavá. Svá psychická a tělesná poškození si nese z šesti let strávených v ghettu a následně koncentračním táboře, kde zažila nelidské zacházení, prodělala tyfus, a proto ho podruhé v přímé silnější nákaze přežila, a kde mnohokrát proklínala osud, že už jí dávno nezahubil. Navíc si v sobě nese nesnesitelný pocit, že je zodpovědná za osud své rodiny. V podobě Miry jí život nabídnul lék na nezhojené rány.

Hana se výborně čte. Sice jsem se občas trochu ztrácela v postavách, kromě Hany a Miry je příběh vyprávěn ještě z pohledu mnoha dalších lidí, a stále se cestuje v čase tam, zase zpátky a pak někam doprostřed. Ale jinak všechno ubíhá rychle, hladce a téměř nepozorujeme, jak se povrch zdrsňuje, a jak čím blíž ke konci zpomalujeme, s předtuchou zlého a ještě horšího. Ke konci už dýcháme těžce a jsme úplně vyčerpaní zármutkem. Je tu ale závěr, a ten nás trochu uchlácholí. Podle očekávání.
Hana je krásná kniha. Její obsah musel být pro autorku neskutečně náročný a její styl je prostě briliantní. Budete rozněžnělí, budete zavaleni bolestí. Ale nebudete ničím překvapení. A to mi k úplné dokonalosti trochu chybělo.

Přesto DOPORUČUJU všem!

www.romantickyzapisnik.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář