Vespertina - Temná kněžka

recenze

Temná kněžka (2022) 4 z 5 / Andrea.Mayer
Temná kněžka

S přicházejícím létem se mimo jiné pojí i sluníčkové feel good romantiky. Pokud byste ale raději sáhli po strhující fantasy se skvělým worldbuildingem, ponurou atmosférou, unikátním magickým systémem a postavami, které si okamžitě zamilujete, s touhle knižní novinkou rozhodně vedle nešlápnete.

Artemisia se chce stát Šedou sestrou, jejíž úkolem je očišťovat těla zesnulých a zajistit duším pokojný odchod. Když je však její klášter napaden posedlými vojáky, je nucena spojit své síly se zlovolným přízrakem a odhalit tajemství o staré magii, neblahém osudu svatých i starodávném zlu číhajícím za hradbami hlavního města.

V prvních kapitolách bylo prakticky nemožné nevšimnout si podobnosti s Kouzly rodu Thornů, což dělalo zápletku poměrně předvídatelnou, ale na požitku to ani trochu neubralo. Autorčin styl psaní je velmi čtivý, dialogy zábavné, jen tempo ze začátku trochu pokulhává a závěr byl naopak uspěchaný.

Nejvíc jsem si oblíbila hlavní postavy, jejich dynamiku, příběh a vývoj. Artemisia si nese trauma z dětství, kdy ji posedl duch a bylo zajímavé sledovat, jak se postupně učí přízraku důvěřovat. Jejich vztah měl tak trochu Venom vibes. Kromě častých výměn názorů se přízrak snažil, aby jeho nositelku nepostihla předčasná smrt její vlastní vinou.

Jak už začíná být u Margaret Rogerson zvykem, musím vyzdvihnout worldbuilding. Trochu jsem se obávala církevního prostředí, ale nakonec to v kombinaci se středověkou Evropou a Johankou z Arku, kterými se autorka inspirovala, zafungovalo na jedničku.

Vyjímečně jsem ocenila i absenci romantické linky. Dle mého se do této knihy ani nehodí a líbilo se mi jakým způsobem ji autorka z příběhu vyloučila.

Celkově jsem si knihu užila a mohu vám ji jen doporučit. Díky uspokojivému závěru by Vespertina skvěle fungovala i jako standalone a jediné co mohu autorce vytknout je nadměrná podobnost s Kouzly rodu Thornů.

4⭐️/5⭐️
~
Za recenzní výtisk moc děkuji holkám z Humbook teamu a skupině Humbook blogeři :)


Temná kněžka Temná kněžka Margaret Rogerson

Atmosférická fantasy od autorky bestselleru Kouzla rodu Thornů Artemisia se chce stát Šedou sestrou, členkou řádu, který se stará o klidný přechod duší zemřelých na onen svět. S mrtvými tráví čas raději než s živými, kteří si z... více


Komentáře (0)

Přidat komentář