VE STÍNU DUHY

recenze

Ve stínu duhy (2023) 4 z 5 / Knižní střípky
Ve stínu duhy

VE STÍNU DUHY
#precteno
CARLY SCHABOWSKI
Nakl. KONTRAST
Rok vydání 2023
344 stran
4*/5

VE STÍNU DUHY napsala anglická autorka s polskými kořeny a inspirací pro napsání se stal příběh jejího dědečka a dalšího téměř čtvrt milionu polských mladíků přinucených ke vstupu do německé armády.

Isla nalezne jednoho dne na půdě u prarodičů starý duhový šátek, výstřižek z novin s fotografií, na které je mladík v uniformě wermachtu. V onom mladém muži poznává svého dědečka, což jí docela otřese. Když se začne ptát, naráží na hradbu mlčení a popírání. Dědeček je jíž zcela pohroužen do svého světa, babička odmítá připustit, že by to skutečně mohl být její manžel, a tak se naše hrdinka rozhodne pátrat na vlastní pěst... A my se spolu s ní vydáváme do minulosti, která odhaluje spoustu krutých tajemství, neskutečné bolesti, ale zároveň i obrovské odvahy...

Musím říci, že se mi VE STÍNU DUHY líbilo. Velký vliv na tom měl asi fakt, že je v této knize do jisté míry zpracován příběh z historie autorčiny rodiny, tyto osobní příběhy mám moc ráda.

CARLY SCHABOWSKI ve své doktorské práci zpracovala téma odpovědnosti autora při psaní historické fikce, což je mi velice sympatické, ráda bych si tu práci přečetla. Podle dostupných zdrojů, které jsem si vyhledávala, bych řekla, že se docela věrně držela historických faktů, na jejichž základě vznikl tento příběh a v kombinaci s tím, že její dědeček byl jedním z přímých účastníků těchto dějinných událostí, se nám to propojilo ve velice zajímavou záležitost.

Kniha je napsaná čtivě, krásně a lehce se četla, byť v sobě skrývala bolavý příběh. Ano, současný knižní trh je těmito příběhy již přesycen. Já sama jsem si od nich v posledním roce dala pauzu a dostalo se mi jich letos do rukou pouze pár pečlivě vybraných. Jestli bych doporučila VE STÍNU DUHY? Ano, rozhodně jsem nešlápla vedle a najdete zde zase něco trochu jiného, navíc moc hezky napsaného. Máte-li tedy zrovna chuť na zajímavý příběh z období 2. světové války, který je založený na skutečných historických faktech, směle si DUHU dejte. (LISTOPAD 2023)

#recenznivytisk
KNIHCENTRUM.cz


Ve stínu duhy Ve stínu duhy Carly Schabowski

Když protagonistka Isla najde u prarodičů na půdě starý výstřižek z novin a duhově zbarvený šátek, vyvolá to v ní řadu otázek. Jedním ze dvou mužů v německé uniformě, kteří jsou na fotografii doprovázející novinový článek, je toti... více


Komentáře (0)

Přidat komentář