Vášeň a přítomnost

recenze

Vášeň a přítomnost (2022) 5 z 5 / RenataP
Vášeň a přítomnost

Čtěte pomalu, zkoušejte doporučené a mluvte o tom. Tak by mohl znít návod na praktické využití této knihy v případě, že se oba partneři rozhodnout do hloubky probrat svůj vztah. Není to rozhodně lehká práce, to dojde každému jen po pár stranách této knihy. Ale za odměnu můžete získat plný vztah s plnou důvěrou. Vyléčit tak stará zranění, stydlivost, hanbu, ponížení i traumata spojená s dětstvím, protože jak tu pochopíte, často právě to vůbec znemožňuje, abychom prožívali vztah takový, jaký má být.
Není nám kvůli traumatům a naší tvrdé ochraně proti nim umožněno vůbec žít, prožívat a často ani prožívat přítomnost.
Přítomnost a vášeň: dvě velká témata
Jak je patrné z názvu, velkým hybatelem událostí ve vztahu a prožitků je prožívání přítomnosti. Právě na tu je zaměřeno množství cvičení z praxe, které autorka předkládá čtenáři k vyzkoušení. Částečně si tak můžete vyzkoušet i to, co autorka jako terapeutka doporučuje svým klientům.
Přehodnotíte stud, či si ho vůbec uvědomíte.
Poznáte, jak chutná důvěra ve vztahu.
Prožijete emoce, které byly roky potlačovány.
Prožijete kolébání duše, pohlazení a všechna ta slova, která jste možná chtěli roky slyšet, ale nikdo vám je neřekl. Jste hodni lásky, jste schopni lásky.
Jste hodni lásky, jste SCHOPNI lásky.
Zdánlivě jednoduché a povrchní klišé? Právě naopak! Tento pocit si jako čtenář můžete snadno odnést a nebudete sami. Při troše štěstí to bude i partner, který do toho půjde s vámi. Tady ale spatřuji riziko v tom, když partner nechce nebo na to není stavěný, zklamání na straně natěšeného partnera připraveného na prohloubení vztahu, může být i spouštěčem těžkých krizí.
A tak je nutno i říct, že je dobré si ujasnit, nakolik do toho chcete jít. Není to jednoduchá cesta.
Knihu považuji za terapeutickou. Lze se do ní naplno ponořit.
Ale je to také kniha dokumentární. O lidské důvěře, vztazích a sexualitě.
Z jakého úhlu pohledu ji budete číst, nechám na vás.
Autorka: Maci Daye: studovala na Harvardské a Georgijské univerzitě. Vyučuje somatickou psychoterapii Hakomi a jako sexuální terapeutka se věnuje na pomoc párům. Vede párové retreaty a workshopy po celém světě.
Pro Magazín Rozhledna, 23

Komentáře (0)

Přidat komentář