Ukradený dědic by Nikola

recenze

Ukradený dědic (2023) 3 z 5 / obedova.pauza
Ukradený dědic

“Bylo by bezpečnější, kdybych ho nenáviděla. Vzhledem k tomu, že to nedokážu, je možná dobře, že teď nenávidí on mě.

Suren, princezna zatraceného dvora Ostrých zubů uprchla a nyní se již pár let skrývá mezi lidmi, kde přežívá na okraji společnosti a snaží se zůstat skrytá před zraky okolí. Nechce totiž za žádnou cenu dopustit, aby ji opět vypátrali. Protože je přesvědčená, že tentokrát by dozajista nevyvázla živá.

Princ Doubek s ní má však jiné plány. Potřebuje osvobodit svého otce ze zajetí a Suren je jediná, kdo mu s tím může pomoci. A ač se zprvu zdráhá, nakonec svolí a s mladým dědicem Elfhame se vydává na výpravu, která by oba mohla stát daleko vyšší cenu, než budou ochotni zaplatit. Říše víl je totiž plná intrik a věřit nelze ani vlastnímu stínu.

Už je to pár let, co jsme měli možnost seznámit se s Jude a Cardanem. Ti jsou nyní králem a královnou a na řadu přichází “mladší generace. Za mě se jedná o “krapítek sympatičtější dvojici...jak Suren, tak i “Dubínka (jinak tomu hochovi bohužel díky svému dyslektickému mozku neřeknu) jsem si rychle oblíbila a už se těším, jak se bude příběh rozvíjet dál.

(SPOILER ZONE ->)

Do role “vypravěčky příběhu Ukradeného dědice byla pasována Suren. Ta je jakožto “dcera lady Nory a lorda Jarela princeznou dvora Ostrých zubů. Její “rodiče se k ní nikdy však moc laskavě nechovali, a tak nyní žije v lidském světě, kde se skrývá kdesi v houštinách.
Potajmu také sleduje lidskou rodinu, kam ji původně její vílí rodiče “umístili, aby ji vychovali. A to se jí právě stane osudným...na jedné z jejích “výprav do bývalého domova totiž narazí na Buřibabu. Kouzelnici sloužící jejím rodičům, ta ji, dle Surenina přesvědčení, přišla zabít...naše mladá hrdinka ji však uniká, jen aby vběhla do “náruče prince Doubka aka Dubínka neboli dědice trůnu celého Elfhame.
Ten ji společně se svým strážcem tak trochu zajme a požaduje, aby se s ním vydala zpět do citadely jejích rodičů a pomohla mu zachránit jeho otce.
A tak jdou...Suren sice ne úplně ochotně, ale na to se historie neptá. Cestou je samozřejmě potká spousta útrap, bez kterých by patrně nebyl příběh pro čtenáře dostatečně napínavý a samozřejmě, že to mezi naší “urozenou dvojicí začne i malinko jiskřit.

Víly jsou ale prohnané lasičky a to platí jak pro Suren, tak i pro Doubka, takže v závěru příběhu se nám vše zamotá jen proto, aby se nakonec stal pohledný mladý princ “zajatcem naší ledové princezny. Naštěstí se jedná pouze o zamýšlenou duologii, takže doufám, že se v příštím díle zase vše vysvětlí a Suren s Dubínkem si nakonec padnou kolem krku a odcválají vstříc západu slunce na hřbetě nějakého nejlépe černého oře.


Ukradený dědic Ukradený dědic Holly Black

Elfhame je zpátky – vraťte se do světa podlých víl! Od Hadí bitvy uběhlo už osm let. Na ledovém severu si lady Nora ze dvora Ostrých zubů znovu přivlastnila citadelu Ledová jehla, ve které pomocí prastaré relikvie vytváří vražedn... více


Komentáře (0)

Přidat komentář