Ty chladné oči.

recenze

Ty chladné oči (2023) 5 z 5 / bajub
Ty chladné oči

Zítra. Již zítra oficiálně vychází očekávaná novinka Scarlett Wilkové, Ty chladné oči. Příběh Neonily, porodní asistenty ze Smolenska v Sovětském svazu, s níž se setkáváme před začátkem 2. světové války a sledujeme ji až do 90. let.

Neonila se snaží o jediné - přizpůsobit se každé situaci tak, aby přežila. A tak sledujeme její životní pouť ze Smolenska, přes Německo do Československa, kde se nakonec usadí v podhůří Beskyd vdaná za Emila, Čecha bojujícího za wehrmacht, páč jeho otec podepsal Volkslistu.

Neonila mě neskutečně štvala, vadilo mi její jednání, které jsem rozumově sice chápala, ale lidsky pro mě bylo mnohdy nepochopitelné. Šla často přes mrtvoly, ublížila a uškodila mnoha lidem pod záminkou toho, že dělá to nejlepší pro své nejbližší. S Emilem totiž po válce oba úzkostlivě tají svou práci pro wehrmacht, proto se Neonila stane velmi aktivní a vlivnou členkou komunistické strany. Emil je zas takový ťulpas. Zpočátku ho člověk chápe, nebyla jeho chyba, že bojoval za Němce, taková tehdy byla doba - lidé v pohraničí často podepsali Volkslistu ze strachu, chtěli zajistit své rodině bezpečí, ovšem tím zároveň poslali své syny na frontu bojovat za německou stranu (nemusím snad zmiňovat, že tyhle chlapce často umisťovali do těch nejhorších bojů). A právě tihle chlapci (a jejich rodiny) byli po válce označováni za kolaboranty. Pro tuhle část jeho života jsem měla pochopení, ale jeho pozdější "přežívání" vedle Neonily mi lezlo na nervy. V podstatě zavíral oči, dělal, že nevidí, co jeho žena dělá, nebo si to pro sebe nějak vysvětlil. A sám se tak podepsal i na osudu jejich dcery a vnučky.

Ale tohle je věc, na kterou si musíte udělat názor sami. Třeba vám naopak budou sympatičtí. Na čem si myslím, že se shodneme všichni, je, že autorčiny postavy jsou neuvěřitelně reálné, mají spoustu odstínů, problémů, rozporů samy se sebou, což vás nutí neustále nad vším přemýšlet.

Scarlett Wilková své postavy nesoudí, nemoralizuje, jen vypráví jejich osudy, a byť píše o velmi závážných tématech, jejichž inspiraci našla ve výpovědích pamětníků pro Paměť národa, píše tak, že knihu nemůžete odložit. Skvělé čtení, opravdu.


Ty chladné oči Ty chladné oči Scarlett Wilková

Mráz přichází z duše. Historický román od autorky bestselleru Až uvidíš moře. Válka hraje s lidmi krutou šachovou partii, pěšáci se promíchají, na barvě uniformy tolik nesejde. Během nacistické okupace Smolenska se setkají okou... více


Komentáře (0)

Přidat komentář