Ty chladné oči

recenze

Ty chladné oči (2023) 5 z 5 / EvikU.
Ty chladné oči

Historické knihy mám ráda a tato kniha byla lahůdka mezi nimi. Velmi se mi zamlouvá vyjadřování autorky nebo chcete-li její styl psaní. Spoustu knih o druhé světové válce mám načtené, přesto se zas a znova najde kniha, ve které je příběh o kterém zas až tolik nevím.

Příběh o Neonile, ruské dívce, která se za každý situace uměla přizpůsobit době. Dělala vše, aby ochránila sebe a svou rodinu. I když tím ubližuje ostatním lidem, ona to nedělá ze zlé vůle, snaží se jen přežít a chránit své blízké.

Kniha pojednává o válce, ale i době po ní. O tom, že nic není černobílé i když to tak mnohdy vypadá. Mnozí po válce tajili svou funkci ve válce, měli německé oblečení a pracovali pro Němce, ale jen aby zůstali naživu. Jenže po válce tyto lidi věšeli. Museli celý život lhát, dali se ke komunistům a proč? Spousta jen proto aby se konečně měli líp.

Je mi úzko z toho, jaký život prožili naši babičky a dědečkové. Kniha mne zasáhla, přečetla jsem ji na dvě otevření. Nedalo se jinak. Velmi doporučuji všem, kteří se rádi dozvídají o české historii zkrz knihy. Neměli lehký život, přesto ho žili a radovali se z maličkostí.


Ty chladné oči Ty chladné oči Scarlett Wilková

Mráz přichází z duše. Historický román od autorky bestselleru Až uvidíš moře. Válka hraje s lidmi krutou šachovou partii, pěšáci se promíchají, na barvě uniformy tolik nesejde. Během nacistické okupace Smolenska se setkají okou... více


Komentáře (0)

Přidat komentář