Třinácté znamení by Kristyna

recenze

Třinácté znamení (2023) 2 z 5 / obedova.pauza
Třinácté znamení

Vlkodlačí fantasy a starý porno v jednom.

Ayla je napůl člověk a napůl vlčí měnlivec. Vyrůstala ve smečce zvěrokruhu Raka a díky jejímu polovičnímu původu nikdy neměla život úplně jako princezna, i když je dcerou samotného alfy. Kromě jejího bratra a nejlepší kamarádky s ní všichni zachází jako s kusem hadru. Jedinou nadějí je nadcházející Konvergence, na které Ayla po dovršení dvaadvaceti let konečně dostane svou vlčí proměnu a bude jí přidělen druh, se kterým snad už konečně najde vytoužený život.

Houby s octem. Jejím druhem je syn alfy Lvů, který je zarytým nepřítelem jejího octe. Ayla je tak odmítnuta vlastním druhem a následně zajata smečkou Hadonoše, která je zavržena všemi ostatními kruhy. Tak přichází na scénu Kaden, "sexy" alfa Hadonošů a nabízí Ayle bezpečí pod podmínkou, že jim pomůže pomstít se ostatním smečkám. A jelikož děvče nemá úplně kam hlavu složit, souhlasí. Začne se tak v Hadonoší smečce postupně zabydlovat, načeš zjišťuje že to, v čem žila celý život, není tak úplně postavené na pravdě a sama neví čemu může věřit. A do toho jí alfa Hadonošů začne rozptylovat ještě jiným způsobem.

(SPOILER ZONE ->)

Po téhle knížce jsem sáhla po nějaké době nečtení, s tím že vlci (nice!), eroťárna (nice!) a sexy zrzka na obálce (nice!), to přece nemusí být nic špatného. No ve finále se divím že ta knížka ještě víc neumrtvila mojí aktuální motivaci číst, protože CO TO SAKRA BYLO?!

V první řadě se přiznávám, že hned při prvním dnu čtení jsem toho pána na obálce musela přelepit tím žlutým lepícím papírkem co najdete v každém kanclu a ještě na něj napsala "hot gel, bleah". Jako sorry holky co se vám tohle líbí, ale já na tyhle nabouchaný keňácký týpky co už na dálku smrdí plastem a krémem na opalování už asi úplně nejsem. Takže jsem si pana vlčáka raději zakryla, ať si to čtení po vizuální stránce nekazím ještě víc. Celkově ty reálný lidi na obálkách nejsou nikdy dobrý nápad, nechápu že to dnešní doba pořád nepobírá.

No a myslíte že zalepením našeho hlavního hot boye je všechno neštěstí zažehnáno? Ani omylem, protože přišli na scénu erotické scénky...
Jestli hledáte podprůměrnou eroťárnu ve stylu porna, na které koukali vaši rodiče, tak se neváhejte pustit do této knížky. "Štěrbinky", "jeskyňky", "klacky" a "ocasy" tam totiž lítají ze všech stran až z toho teče "šťáva" proudem!

Otázka panenství a těhotenství je tam prakticky shozená ze stolu hned po dvou větách i když je hlavní hrdinka údajně panna a neřeší ochranu, takže jestli máte doma adolescentního jedince, který právě řeší svoji sexualitu, tuhle knížku od něj držte na sto honů.
Další věc je, že ten sex tam má být vyvedený jako rádoby pet play (?). A když říkám rádoby myslím tím, že tohle byl ještě sakra slabý čajík oproti realitě a nevím, jestli má paní spisovatelka jen velký oči nebo nás nechtěla vyděsit hned v prvním díle. O tom vám dám rozhodně časem vědět, protože přečíst si srajdu jednou za čas není na škodu a zajímá mě kam až tohle může zajít.

Nehorázně mě vytáčela Ayla a její vječná sebelítost. Prakticky v každém odtavci nezapomněla přidat poznámku jaký byla chudák, a taky jak je Kaden sexy. A pak se dočtu v poznámkách autorky že o ní smýšlí jako o "silné hrdince"? Kde jako?! Pardon, ale opravdu nasnáším tenhle model hlavních hrdinek, takže Ayla se pro mě stala opravdu nesympatickou postavou, jako už dlouho ne (viď Poppy?).

Když se zaměřím čistě na děj knížky, který byl potenciálně záživný na začátku a kousek i na konci, pravdu o původu hlavní hrdinky nám prakticky plesknou do ksichtu hned na začátku. Dokonce i to, kdo je Ayly pravý druh. Takže u scénky, kdy se Ayla zeptá Kadena, jestli s ním neotěhotní a on na to jenom "To si nemyslím, nejsem tvůj druh" jsem se začala opravdu smát a čekat kdy budou muset kupovat pleny. A hlavní náplň dění na konci nám prakticky vyspoileruje úryvek z příběhu na obalu knihy... To vskutku nebyl moc promyšlený marketingový tah, děkujeme.

Ten systém smeček mě paradoxně bavil hodně. Což je taky hlavní důvod, proč nechci vzdát pokračování. Připomnělo mi to film Krev jako čokoláda, který mám hodně ráda. Stejně tak jsem v knize narazila i na pár potencionálních vedlejších postav a jsem zvědavá co s nimi bude dál.
Postupem času se ale z vibes Krev jako čokoláda stala pohádka Alfa a omega, kde pejsci infantilně vyjí na měsíc. A aby toho nebylo málo, nesměli chybět do očí bijící prvky z Dvorů. Gay Cassian, hoe Azriel, nasraný Tamlin, zmučený Rhys a jeho (výjimečně) sestra Mor, najdete je tam všechny.

Kdyby kniha ve finále neměla tak špatný popis erotických scén a Ayla nebyla tak otravná, jednalo by se o průměrnou knížku která neurazí, ale ani moc extra nenadchne. Ale pokud si chcete něco takového přečíst, sáhněte raději třeba po sérii Kate Daniels, Smeška nebo knihách od Patricie Briggs (která má paradoxně stejné příjmení jako autorka téhle knihy).


Třinácté znamení Třinácté znamení Elizabeth Briggs

Erotikou nabitá vlčí romance Ayla se cítí jako vyděděnec, nikdy nebyla uznána jako právoplatný člen smečky znamení Raka. Naděje vkládá do Konvergence – shromáždění všech smeček, kde získá nejen schopnost přeměňovat se ve vlka, a... více


Komentáře (0)

Přidat komentář