Tomáš a kouzelný medvěd

recenze

Tomáš a kouzelný medvěd (2023) 5 z 5 / EvikU.
Tomáš a kouzelný medvěd

Zajímavá kniha pro rodiče a děti. Místy jsem nevěděla, jestli je více pro děti nebo rodiče. Asi pro obojí stejnou měrou. Pro mě to bylo rozšíření vědomostí. Co je to Aspergerový syndrom? Jak se chová dítě, v téhle knize Tomáš, který ho má diagnostikován?

Tyto děti jsou většinou velmi inteligentní. V některých předmětech jsou o několik tříd vědomostmi víš. Ale nemají příliš kamarádů. Nesnáší, když se jich dotýká někdo cizí, nemají rádi přestávky a nezapojují se do her s dětmi. Většinou si o samotě čtou v nějaké knize nebo encyklopedii.

Mají velkou představivost a třeba jen jednoho kamaráda. Všechno neznámé je děsí. Ale spolu s asistentkou pedagoga, která ho chytře zapojí do věcí můžou ostatní děti získat skvělého kamaráda.

Nesmí to být ale příkazy a násilím. Musí se na to jít oklikou a zapojit i třeba oblíbenou postavičku. V téhle knize je to lední medvěd. Tomáš si asistentku Alexu a školníka Petra moc oblíbí. V hodně případech je to pouze o jiném přístupu k těmto dětem.

Každé dítě je jiné. Každý člověk je originál a je moc dobře, že se tyto knihy objevují. Ne každé dítě se automaticky socializuje jako jiné. Jsem vděčná za tyto knihy.

Komentáře (0)

Přidat komentář