To jsme my, dámy

recenze

Foukneš do pěny (2020) 4 z 5 / ciniminisek
Foukneš do pěny

Tituly české spisovatelky Radky Třeštíkové vyvolávají mnoho emocí. Tolik polemiky snad žádné jiné knihy nezažívají. Věnuje se jim mnoho pozornosti a čtenáře dělí na dva tábory. Já sama jsem měla tu možnost přečíst si autorčiny dvě předchozí knihy (To prší moře, Osm) a každá z nich ve mně vyvolala protichůdné emoce. Poslední dílo této autorky nese název Foukneš do pěny a mnoho čtenářů na ni nenechalo nit suchou.


Když se žena zlomí, naštve a nemá jiného východiska, pálí mosty a dělá věci nad kterými zůstává rozum stát. Přesně to udělala hlavní protagonistka Vladěna. Sedla do auta a jela, odjela od problémů, snažila se ujet zlomenému srdci a jediným jejím parťákem byly její vlastní myšlenky.

Celá kniha se nese v duchu Vladěny, kterou si buď zamilujete, nebo po celé čtení nenávidíte. Já patřím k obdivovatelkám této kontroverzní hrdinky a ve spoustě činech a především chaotických myšlenkách jsem se našla. Vladěny osobnost je praštěná, životem zlomená a její myšlenkové pochody si sepsání zaslouží, ono je to totiž až strašidelně reálné. V mnoha věcech jsem nejen samu sebe viděla a troufám si říct, že spousta žen z nás všech. Jen jsou tu takové, co to přijmou a Vladěně děkují a na druhou stranu tu máme ženy, co se bojí vylézt ze své komfortní zóny a přiznání z nich nevymámíme ani páčidlem.

Radka Třeštíková do detailu popsala, co se děje v ženské hlavě, jak moc složitá a přitom primitivní stvoření jsme. Dala průchod věcem, které v normálním životě jsou tabuizovány. Za mě osobně je tato kniha majstrštyk. Není to lehké čtení a už vůbec ne úsměvné, ačkoliv, kdo se spisovatelkou už měl co dočinění, nemohl to ani očekávat, ona nikdy nemá nic snadného. V knize se míchají časově linie a leckdy to oku ani mysli nelahodí, ve výsledku ta poslední částečka zapadne přesně tam, kam má.

Foukneš do pěny je titul, který si já osobně znovu nepřečtu, naproti tomu ve mně zanechal spousty pocitů a přesně tohle od knihy očekávám. Knihu doporučuji si přečíst a nejlépe si utvořit svůj vlastní názor. Já se už teď moc těším na další dílo Radky Třeštíkové a to Hory tajemství, které momentálně píše.


Foukneš do pěny Foukneš do pěny Radka Třeštíková

Nebude to lehké, ale bude to jízda. Sbalte si do tašky všechna svoje trápení, úzkosti, zmatek, křivdy, nevyřčená slova a nevyřešené záležitosti a vydejte se spolu s hlavní hrdinkou na svoji vlastní cestu. Kniha nejprodávanější če... více


Komentáře (0)

Přidat komentář