Temná zákoutí psychologie

recenze

Podivná holka (2019) 4 z 5 / MikeDV3
Podivná holka

Obsah: Dětské psycholožce Imogen je přidělen případ jedenáctileté Ellie, která jako jediná přežila požár, při kterém zemřela celá její rodina. Postupně začíná zjišťovat, že má z Ellie většina lidí strach, protože se chová velice podivně. Dokáže se Imogen dopátrat pravdy?

Na první pohled mě na knize zaujalo, že je celý příběh vyprávěn z pohledu více postav. Pasáže vyprávěné z pohledu samotné Ellie byly psány Ich-formou a pasáže psané z pohledu psycholožky Imogen zase Er-formou. Na tento styl vyprávění jsem si musel nějakou dobu zvykat, ale po chvíli už mi to nedělalo v podstatě žádné problémy.

Velmi zajímavým motivem byla situace, kdy se psycholog příliš upne k nějakému případu a začne mu to přerůstat přes hlavu. Uvědomil jsem si díky tomu, jak nebezpečnou se může psychologie stát, když se použije špatně a jakou obrovskou odpovědnost psycholog má.


Velmi mě překvapilo, jak autorka dokázala skvěle popsat pocity adoptovaných dětí. Především to, že se spousta dětí cítí být ve stínu svých sourozenců, pro mě bylo velmi zajímavé zjištění. Uvědomil jsem si díky tomu, jak moc důležitá je v takovém případě kvalitní psychologická péče a především vzájemná komunikace mezi rodiči a dětmi.
Dále bych tady moc rád zmínil téma šikany, které se v knize také několikrát probíralo. Kvůli tomu, že z Ellie měla většina dětí strach, tak se často ubírali k fyzickému i psychickému týrání. Opět se potvrdilo pravidlo, že strach vede ke krutosti a násilí.

Několikrát jsem měl při čtení pocit, že je mi naprosto jasné, jak celý příběh dopadne. Po pár stranám mě ale vždy autorka něčím překvapila a zbořila moji teorii jako domeček z karet. Dokázala si tak se mnou hrát v podstatě až do konce celého příběhu, kde jsem zůstal koukat s otevřenou pusou.

Shrnutí: Knihu Podivná holka mě překvapila především svým popisem temné stránky psychologie, šikany způsobené strachem a nepředvídatelným příběhem. Doporučil bych ji čtenářům, kteří hledají něco k zamyšlení.


Podivná holka Podivná holka Jenny Blackhurst

Když dětská psycholožka Imogen Reidová převezme do péče osiřelou Ellii Atkinsonovou, není ochotna naslouchat varováním, že na její nové pacientce je cosi zvláštního. Že ta jedenáctiletá holka je podivná. Něčím nebezpečná. Ellie j... více


Komentáře (0)

Přidat komentář