Pro vědu vše?

recenze

Ústav (2020) 5 z 5 / MikeDV3
Ústav

Obsah: Luke Ellis není obyčejný dvanáctiletý kluk. Kromě velmi vysoké inteligence disponuje i tele-kinetickými schopnostmi. Jednoho dne dojde k únosu a Luke se probouzí uvnitř takzvaného Ústavu. Organizace, která podrobuje nadané děti řadou náročných testů. Parta dětí bude muset spojit své síly, aby se ubránila svým věznitelům a dokázala, že je není radno podceňovat.

V knize Ústav Stephen King opět ukázal, že je Mistr ve vykreslování postav a jejich psychiky. Téměř okamžitě jsem si k nim vytvořil silné pouto. Díky tomu je kniha ve čtenáři schopna vzbudit mnohem silnější emoce. Pokud mohu, tak bych to přirovnal ke Kingově románu TO, ve kterém se mu podařilo úplně to samé. V Ústavu najdeme i nějaké podobné motivy. Například sílu držení při sobě a potřebu společné víry. Na rozdíl od knihy TO, ale Ústav podle mého názoru není hororem. Je to spíše silný příběh, který se člověku zaryje pod kůži.

Další věcí, kterou musím zmínit jsou jisté násilné scény a psychické utrpení, které je v knize popisováno. Autor se ale v ničem nevyžívá a těmito scénami chce spíš čtenáři povědět něco o tom, jak celý Ústav vlastně funguje a jakým způsobem s dětmi jedná. To se mi velmi líbilo, protože v dnešní době to někteří spisovatelé s násilím a krutostí bezdůvodně přehánějí a mají velkou potřebu čtenáře šokovat. Stephen King tady jasně ukázal, že to jde i jinak.

Vzhledem k tomu, že jsem knihu četl v originále, tak mě velmi příjemně překvapilo tempo celé knihy. Velký vliv na to má i členění kapitol. Každá z kapitol je totiž rozdělena do krátkých úseků, které přečtete velmi rychle a neunavíte se ani v případě, že si velké množství výrazů musíte překládat. Zároveň příběh sledujete z větší části z pohledu Luka, takže jste neustále v napětí.

Shrnutí: Knihu Ústav bych doporučil všem milovníkům silných příběhů. Příznivci Stephena Kinga si také přijdou na své, ale v tomto případě se o klasický horor nejedná.


Ústav Ústav Stephen King

Uprostřed noci, v domě na klidné ulici v příměstské Minneapolis, vetřelci tiše zavraždí rodiče Luka Ellise a naloží ho do černého SUV. Operace netrvá ani dvě minuty. Luke se probudí v Ústavu, v místnosti, která vypadá stejně jako ... více


Komentáře (1)

Přidat komentář

vorenus
11.11.2020

Přirovnávat tuhle knihu k TO? Já to tam rozhodně nevidim. Kvůli tomu , že jsou tam děti? To je ale vše. TO mělo neskutečný příběh, úžasnou sílu, dějové linky. Tu neskutečnou sílu z toho zla, které vlastně nevidíme. Já to tady prostě postrádal. Dej mě tady nedokázal vtáhnout, tak jako u úžasného TO.