Temná detektivka z předvečera druhé světové války

recenze

Snoubenky smrti (2022) 5 z 5 / Knihomolka97
Snoubenky smrti

Přiznám se, že tento francouzský autor byl pro mě velká neznámá, ale teď už jeho jméno z paměti nevymažu.
Jeho nová kniha Snoubenky smrti mě zaujaly prakticky okamžitě po přečtení anotace. Temná detektivka odehrávající se v Německu v předvečeru druhé světové války, kdy někdo brutálním způsobem vraždí manželky nacistických pohlavářů? Sem s tím!

Kniha ještě předčila má očekávání. Na to, že má něco málo přes 600 stran, nebyla chvíle, kdy bych se nudila. Naopak celou dobu byl příběh zajímavý, napínavý, překvapivý, originální a prakticky nešel odložit.

V knize máme 3 hlavní protagonisty - 3 vyšetřovatele těchto vražd. Neortodoxního psychoanalitika Simona, krutého gestapáka Franze a psychiatričku Minu. Opravdu nesourodá trojice tvořící ale nečekaně skvělý tým. Autor nás s nimi ze začatku seznamuje, co jsou zač, jakou mají za sebou minulost a tak dále. Nejsou to žádní "andílci", přesto jim člověk po nějaké době začne vlastně fandit.

V příběhu nejde jen o vraždy, ale autorovi se perfektně podařila zachytit a popsat mrazivá a temná atmosféra, prostředí, politika, brutalita, nejistota této doby. Skoro do detailu a hlavně čtivě. Fakt děsivý. Líbilo se mi třeba zakomponování výroby masek pro znetvořené vojáky z první světové války.. velice zajímavé.

Autor nás nechává v nevědomosti skoro až do konce. V průběhu vychází najevo další a další skutečnosti, které mě dokázaly zmást a úplně překopat mé teorie.
A rozuzlení mi úplně sebralo všechna slova. Výborně vymyšlené, vyvinulo se to směrem, který mě ani ve snu nenapadl, ale já mám ráda šokující zvraty a odhalení. I když to může působit překombinovaně.


Snoubenky smrti Snoubenky smrti Jean Christophe Grangé

Temná detektivka z předvečera druhé světové války od autora bestselleru Purpurové řeky Krásné a bezstarostné. Takové jsou manželky nacistických pohlavárů známé jako Nevěsty. Zatímco v Evropě to vře, tyto dámy se nerušeně scházej... více


Komentáře (0)

Přidat komentář