Stal se Na kopci zázrak nebo něco jiného?

recenze

Na kopci (2023) 5 z 5 / LukBook
Na kopci

Pod značkou nakladatelství Motto vyšel upravený debut autora oceňovaných detektivek Jiřího Březiny s názvem Na kopci. Má tato kniha i deset let od svého původního vydání čtenářům stále co říct?

Ano, je tomu už dlouhých deset roků co na pole české detektivky vtrhnul tento nadějný spisovatel původem z Českých Budějovic. Již za svou prvotinu obdržel Cenu Jiřího Marka za nejlepší českou detektivku. Tento úspěch si zopakoval i s jednou ze svých následujících knih Vzplanutí, která je součástí série s mladým policistou Tomášem Volfem. V ní vyšla již pětice příběhů.

Z celkového výčtu sedmi knih se vlastně jen dvě odlišují. Jednak nejnovější titul s názvem Noční slunce, který se řadí do literatury pro děti. A potom právě prvotina Na kopci. A to nejen tím, že v ní není vyšetřovatel Tomáš Volf. Je to celkově dost odlišný román, která může zaujmout a překvapit i v současné době. Hlavním rozdílem oproti klasickým detektivním příběhům je fakt, že se v ní zločin netočí okolo mrtvol.

Ústřední roli tu na začátku zápletky hraje malá dívenka jménem Marie, která je na kopečku nedaleko svého domova svědkem zjevení anděla. Tento okamžik zásadně ovlivní její život. O více než deset let později již nechce na tehdejší události vzpomínat, dávno se odstěhovala a její duši provází strach a temné pocity. Shodou náhod se k této příhodě dostane po letech student a začínající novinář Milan. Společně s novou známou Helenou začnou pátrat po pravdě, která může mnohé šokovat. Odhalí přitom zlo, které zůstalo nepotrestáno.

Jak už jste zřejmě pochopili, nějaká vyšetřovací linka tu opravdu bude. I když to tak ze začátku vlastně moc nevypadá. Čtenář se krátce seznámí s onou událostí a posléze již déle se samotnými hlavními postavami Milanem, Helenou a několika dalšími. Proniknete do života na vesnici a poznáte jeho pozitiva i negativa. Popisy prostředí jsou podle mého vlastně jednou z mála věcí, které by se dali označit autorovým rukopisem.

Postupem času tedy začnete poměrně nenásilnou formou pátrat po pravdě z minulosti. Začnou se vyjevovat nové skutečnosti a všechno je nakonec trochu jinak, než budete čekat. Je to doopravdy zajímavé, že se jedná o určitou formu detektivky, i když bez vraha. Negativní jedinec zde ovšem nechybí.

Příběh má určitý náboženský podtext, což někomu nemusí úplně vyhovovat. Vlastně ani já normálně nejsem příznivcem literatury, v níž se zápletka až příliš zabývá vírou. V tomto případě mi to ovšem nebavilo, postupem času začnete chápat, že je to celé jen taková kaše okolo trochu odlišných okolností.

Dojde i na romantickou linku, nová přátelství a celkově určitou pohodu. Přestože v pozadí neustále číhá temnota, kniha je vlastně v některých momentech i uklidňující. Čtenář si při jejím čtení bude myšlenkami přesouvat přímo na místo činu a v některých momentech se možná bude cítit i dobře. Na druhou stranu celkové vyvrcholení je vlastně dost emotivní a smutné.

Abych se přiznal, původní vydání jsem nečetl. Nejsem tedy schopen je nějak porovnávat. I z tohoto ovšem dokážu říct, že se autorovi hned napoprvé podařilo vytvořit něco výjimečného. Ocenění této knihy rozhodně nebylo náhodou. Na kopci má hluboké myšlenky, zajímavou psychologii postav a zápletku, jenž vás po rozpletení dostane do kolen.


Na kopci Na kopci Jiří Březina

Když se zázrak stane prokletím. Upravený debut autora oceňovaných detektivek. Marie v dětství prožila událost, ze které se dodneška nemůže vzpamatovat. Vesnici na Šumavě, kde měla zjevení, věřící nyní uctívají jako poutní místo... více


Komentáře (0)

Přidat komentář