Soumrak Edenu

recenze

Soumrak Edenu (2023) 4 z 5 / domiii97
Soumrak Edenu

SPOILER
Ada Efron žije posledních sedm let jako Pravověrná. Je chrámovou tanečnicí snažící se zapomenout na své heretické kořeny, ale její minulost je odhalena. Ada si prochází každodenní noční můrou a tak se rozhodne, že je čas na pomstu za smrt jejích rodičů. Aby toho nebylo málo, Edenu hrozí valka. Podaří se jí zjistit, co se stalo o Noci velké očisty? Jakou roli bude mít ve válce?

Soumrak Edenu je temná fantasy otevírající závažná témata. Svět Edenu je vykreslen a propracován do nejmenších detailů. S orientací v tomto světě, jak to tam chodí, rozdělení společností,...jsem měla prvních 50 stran problém. Pak už se začal příběh rozbíhat a taky jsem se začala více orientovat.
Velké plus dávám autorce za použití křesťanské mytologie. Články v úvodu každé kapitoly byly zajímavou vsuvkou a i dost k zamyšlení.
Postava hlavní hrdinky Ady mi ze začátku přišla fajn, ale postupem času byla čím dál nepříjemnější a kvůli některým svým unáhleným rozhodnutím se chovala jako malé dítě. Velká škoda, že více prostoru nedostala Stella. No a Lvice? To je moje hrdinka.
Co se týče mužských postav tak je jasný Ray. Ano, to je imaginární láska.
Velice mne zaujalo, že se tu řeší společenské postavení mezi mužem a ženou. Autorka kápla na téma, které by nemělo být opomenuto. Přiznám se, že jsem knihy s tímto tématem neměla možnost číst, takže jsem ráda, že jej autorka použila do příběhu. Děkuji
Byla tam spousta momentů, které mi vyrazily dech, protože jsem neočekávala, že zrovna něco takového se udá.
Kniha mě, od dobré poloviny, úplně stáhla do příběhu. Jsem ráda, že je to standalone a nemusím tak očekávat další díl. Skládám autorce poklonu za to, že dokázala vytvořit promyšlený a zajímavý svět plný magie, padlých andělů a spletité historie.


Soumrak Edenu Soumrak Edenu Lucie Ortega (Navrátilová)

Dva tisíce let po odchodu andělů je Eden sužován úpadkem, jehož příčina zůstává neznámá. Pravověrní z něj viní Heretiky a jejich zapovězenou magii, a napětí mezi oběma skupinami nebezpečně stoupá. Chrámová tanečnice Ada Efron ž... více


Komentáře (0)

Přidat komentář