Snílek Neznámý :))

recenze

Snílek Neznámý (2018) / Airin
Snílek Neznámý

Příběhem nás provází Lazlo Neznámý, nalezenec a sirotek, který vyrůstal na příbězích a legendách o dávno ztraceném městě jménem Pláč. Toto město se nachází daleko za pouští Elmuthalethba. Jednoho dne se začali poutníci, kteří cestovali do Pláče, ztrácet a už se nevrátili. Lidé se tohoto místa začali obávat a od té doby se k němu již neodvážili. A tak vznikali legendy a příběhy o tom, co se v tom městě asi tak stalo.

Lazlo se stává učencem ve Velké knihovně, kde tráví většinu svého dosavadního života. Miluje knihy a neustále vyhledává příběhy o Pláči. A má jeden velký sen – dostat se do Pláče a odhalit jeho velká tajemství.

Jaké je jeho překvapení, když se mu sen z části splní – jednoho dne přijíždí do města vojáci z Pláče a žádají umělce, vědce a alchymisty, aby se s nimi vydali do Pláče. Důvod? Doufají, že jim vědci z celého světa pomůžou vyřešit velký problém/tajemství, které sužuje Pláč po celé roky.

A i když Neznámý nemá co delegaci nabídnout, přesto se s nimi vydává na dlouhou a strastiplnou cestu, která pro všechny může znamenat jejich konec. Jaký příběh se odehrává za zdmi Pláče? Proč město dostalo takové jméno a kým jsou vlastně jejich nepřátelé? Jak se ubránit armádě, která má všechny trumfy na své straně? Jaké velké tajemství a problém čeká Neznámého a jeho nové přátele k vyřešení?

NÁZOR:
U této knížky jsem si nebyla jistá, jestli ji mám číst. Tak nějak podvědomě jsem cítila, že to asi nebude úplně ono, ale i přesto moje zvědavost zvítězila a já se do ní s chutí pustila.

Musím říct, že doslova první půlka knihy mě nebavila. Vůbec. Bylo zde až příliš zdlouhavého popisování naprosto o ničem, nudné pasáže o Lazlově dospívání, které by autorka mohla klidně vynechat a nahradit je akčnějšími scénami. Tím by mohla dodat příběhu trochu šťávy. Jedinou zajímavou scénou v první půlce knihy byl pro mě asi jen příjezd delegace.

Na druhou stranu je autorka vynalézavá. Vymyslela skvělý a originální příběh, který zaujme a udrží Vás v šachu po celou dobu čtení. Autorka tajemství a problém Pláče odhaluje postupně a až po delší době, takže Vás nutí číst dál a dávat knize ještě šanci. Líbilo se mi, jak popisovala bojovníky Tizerkane, jejich schopnosti a zbroj. Například mě zaujaly jejich malé krabičky se štírem, jejichž bodnutí je rázem činilo nezastavitelnými.

Od druhé půlky se příběh rozjel a já se těšila na každou další kapitolu. Řešily se problémy, boje a armáda nepřátel a já byla čím dál zvědavější, jak příběh nakonec dopadne. Proto mi druhá půlka velmi rychle utekla, až jsem se nestačila divit.

Lazla jsem si během příběhu oblíbila, asi i proto, že jsem stejný snílek, jako je on – neustále hlava v oblacích, myšlenky všude možně, snění hlavně přes den a oči velmi často bloudí po knihách. Ráda bych Vám o něm a o jeho rozhodnutích řekla více, jenže to už bych až příliš prozradila děj knihy a to Vám nemohu udělat


Snílek Neznámý Snílek Neznámý Laini Taylor

Sen si vybírá snílka, nikdy naopak. Sirotek a knihovník Lazlo se celý život bál, že si ho vybere nějaký obyčejný sen. Už odmala je navíc posedlý mytickým ztraceným městem Pláč. Ale na to, aby ho vyrazil hledat přes půl světa, je p... více


Komentáře (0)

Přidat komentář