Smrt číhá na jarmarku.

recenze

Smrt číhá na jarmarku (2023) 5 z 5 / bajub
Smrt číhá na jarmarku

Ježiš, tohle mi tak sedlo! Už první díl, který se ke mně dostal jako reading copy (jinak bych se k čtení asi neodhodlala), mě chytil a tenhle? Ten jsem zhltla během dvou dnů. Fakt!

Jako ono to spojení "feel good detektivka" zní docela podivně, ale ono to, alespoň za mě, funguje - žádné hektolitry krve, detektiv není žádný ztroskotanec alkoholik (rozvedený sice je, ale vztahy v rodině jsou v rámci možností v pohodě), prostředí švédského venkova na pobřeží, kde každý zná každého, jeden vedle druhého má nějaké to tajemství, navíc někdo z nich je pravděpodobně vrah, který tentokrát udeřil na jarmarku starožitnických a sběratelských věcí, který se zde každoročně koná. Otázkou je kdo a taky jak toho neotesaného starožitníka zabil - motivů k tomu má vzhledem k jeho obchodním (ale i lidským) praktikám velká spousta lidí.

Peter Vinston, známý stockholmský inspektor, opět přeruší dovolenou a pomůže místní policii s vyšetřováním vraždy. Baví mě ta jeho přímočarost, spořádanost, místy až upjatost, knoflíčky košile i vesty obleku vždy zapnuté až ke krku, po ruce vždy váleček na chlupy, páč oblek musí být kvalitní a čistý, v kapse nesmí chybět zápisník Moleskine a tohle vše je dáno do kontrastu s jeho kolegyní Tove Espingovou, živelnou, čtižádostivou, tvrdohlavou policistkou, která si na rozdíl od Petera na pořádek příliš nepotrpí. A ne, nebojte, žádné pokusy o milostnou linku mezi těmi dvěma vám nikdo podstrkovat nebude.

Byla jsem napjatá, našla jsem si své oblíbence, měla jsem své teorie, bavila jsem se, odpočala si, příběh odsýpal, měl příjemné vyprávěčské tempo, vtipné momenty a v závěru jsem si připadala jako ve filmu s Herculem Poirotem.

Máte-li rádi tento typ detektivek, po knize Smrt číhá na jarmarku autorského dua de la Motte a Nilsson koukněte, myslím, že by se vám vážně mohla líbit!

Jo a mimochodem, chci do Švédska! Kdo jede se mnou?


Smrt číhá na jarmarku Smrt číhá na jarmarku Anders de la Motte

Na prosluněném, idylickém švédském venkově dojde k dalšímu zločinu: smrt v Österlenu tentokrát udeří na jarmarku starožitných a sběratelských věcí, který se každoročně koná v malém místním městečku. Věhlasný stockholmský inspektor... více


Komentáře (0)

Přidat komentář