"Šmejd" z vesmíru ve své další rafinované podobě

recenze

Invaze zlodějů těl (2023) 4 z 5 / assa
Invaze zlodějů těl

Má lidstvo vůbec nějakou šanci proti invaznímu šmejdu z vesmíru?

"Každý z nich byl naším nepřítelem, včetně těch, kteří měli oči, tvář, pohyby a chůzi našich starých přátel. Nebylo nám pomoci - mohli jsme se spolehnout jen sami na sebe."


Finneyho román The Body Snatchers (později také jako Invasion of the Body Snatchers) byl nejprve koncem roku 1954 publikován na pokračování v časopise Collier's. V knižní podobě pak vyšel o rok později a časem prošel několika úpravami. Díky edici Fobos se kniha českému čtenáři dostává do rukou úplně poprvé a jedná se právě o upravené vydání z roku 1983. Důvodem úprav byla především řada nesrovnalostí, nedostatečná vědecká přesnost a nepřesvědčivý konec, což nepřineslo moc dobrý ohlas u kritiky.
Mimo to, že je v revidovaném vydání příběh posunut v čase, jsem si všiml, že si autor dovolil čtenáři vtipným způsobem podsunout odkaz na svou další tvorbu. Jedná se o moment, kdy jde hlavní postava, dr. Miles Bennell, se svou přítelkyní do kina na film Zas a znovu, o chlápkovi, který přijde na způsob, jak se vrátit do minulosti. Jedná se totiž o odkaz na nikdy nezrealizovanou filmovou adaptaci Finneyho dalšího románu Time And Again (1970).
Na tom, že se z románu časem stala kultovní záležitost, má jistě své zásluhy, stejně jako u Blochova Psycha, několik úspěšných filmových adaptací. Dodnes byly natočeny čtyři verze a knihou se například inspiroval i Rodriguezův snímek Fakulta.
V polovině 20. století, kdy román vyšel, byly cizí entity z jiných galaxií atraktivním tématem a literatární a filmový svět se jimi jen hemžil. Lidé žili ve strachu z neznáma a mrazivé paranoie. Jen zavzpomínejme, co s nimi dokázala udělat obyčejná rozhlasová hra podle knihy H. G. Wellse Válka světů (i když nervová zhroucení a skoky z oken jsou nejspíše dost nadsazená).
I po tolika letech má kniha dost slušnou atmosféru. Neobvykle klidné a tiché maloměsto s podivně chovajícími se obyvateli může někomu připomenout například Stepfordské paničky Iry Levina. Co se týče českého vydání, mě jako knihomola docela mrzí ta brožovaná vazba.
Pokud hledáte víkendovou nenáročnou oddechovku a chcete si užít trochu toho mrazeníčka, určitě si knihu pořiďte.


Invaze zlodějů těl Invaze zlodějů těl Jack Finney (p)

Jednoho tichého večera odhalí doktor Miles Bennell děsivou skutečnost. Poklidné kalifornské městečko Mill Valley, kde žil a pracoval celý život, se pomalu, ale jistě mění. Neznámá hrozba z vesmíru pronikla do samého srdce jemu zná... více


Komentáře (0)

Přidat komentář