Schovávaná

recenze

Schovávaná (2022) 5 z 5 / bookbug_cz
Schovávaná

Ach, ta láska! V životě i románech děsně komplikovaná. Skrze velkolepé romantické knižní příběhy jsem se v životě zamilovala už asi stokrát. Milovala jsem k zbláznění zpěváka slavné kapely, farmáře na francouzském venkově nebo šéfa na Wall street. Vím, že fikce je opravdu jen fikce, ale i reálný život umí pořádně překvapit. Určitě nebudu mluvit do prázdna, když prozradím, že je mezi námi určitě hodně dívek, které žijí s mladšími či staršími partnery, partnerkami, kamarády svých otců nebo dokonce bývalými partnery svých dětí. Život nám tak přináší fascinující momenty, kdy nám prostě hlava nebere, jak je možné, že se něco takového děje. Něco co je společensky na první pohled nepřijatelné. Ale co je na tom vlastně špatného, když je člověk jednoduše šťastný?

Šárka se vrací z Prahy ke své matce, aby s ní přečkala náročné období po odchodu otce z domova. Začne pracovat jako učitelka na místní průmyslovce a zprvu má pocit, že se dusí. Všechno je tak podivně jednoduché, tíživé a dost často i nudné. Život na maloměstě plyne celkem pomalu, ale vyžití si Šárka brzy najde, když na jedné akci potká charismatického Ivana Výtvara, čerstvě nastupujícího do důchodu. Já vím, teď jste se zděsili, k čemu to tady povede. I já měla ze začátku pochyby, ale když Ivana s Šárkou víc poznáte, pochopíte pravdivost známého rčení, že láska si prostě nevybírá. Ivanovo charisma a jeho záliby v knihách je pro Šárku jako balzám na duši. A vzhledem k poněkud dramatickému soukromému životu je to i jakási forma terapie. V příběhu totiž nejsou jen oni dva a jejich pouto. Řeší se zde i nepříjemné dopady alzheimeru, kterým trpí Šárčina babička, či existencionální krize jejich rodičů.

Kniha je psána nesmírně čtivě, dramatické situace jsou zde popsány lehce, ale se stejně silnou dávkou emocí. Šárku jsem chápala, i když bych si já osobně vztah s o tolik starším mužem představit nedokázala. Ale co já vím o lásce?


Schovávaná Schovávaná Tereza Herzogová

Kdo se schová před láskou, nevyhraje Šárka věří, že když udělá patou v zemi důlek, někde vyroste hora. Sní o tom, že se jednou bude živit psaním knih. Co na tom, že momentálně není jiná možnost než učit češtinu na maloměstské pr... více


Komentáře (0)

Přidat komentář