Šachy kam se podíváš

recenze

Dámsky gambit (2021) 3 z 5 / bradovav
Dámsky gambit

Obálka: 5*
Hlavní postava: 4*
Děj: 3,5*
@argo.cz

Hned na úvod mám potřebu se vyjádřit k obálce - jak nemám ráda filmové obálky, tak sem mi absolutně pasuje. Co vymýšlet, obálka skvěle vystihuje to hlavní - krásná žena a šachy.

Žena a šachy - jenže kniha začíná ve chvíli, kdy nemůže být řeč ani o ženě, ani o šachové hře. Příběh začíná ve chvíli, kdy se hlavní hrdinka Beth ocitne v dětském domově. Sirotek bez přátel a rodiny, který se snaží přizpůsobit životu mimo rodinné zázemí. Kniha skvěle vystihuje, jak těžké bylo takové dětství a jak krutý byl režim kolem nich. Beth se seznámí se starším údržbářem, který hraje v suterénu dětského domova šachy. Ta hra ji ohromí a díky svému vrozenému talentu se začne pouhým sledováním hru učit. Postupně si získá i srdce starého mrzouta, který ji začne ve hře vzdělávat a posouvat její hranice. To vše až do chvíle, kdy je Beth adoptována.

Dostat se z dětského domova je jako sen, jenže záhy její radost vystřídá stýskání po královské hře. Beth najde způsob, jak se k hraní vrátit a dokonce dostane i zvláštní podporu své adoptivní matky.

Jaké je být ženského pohlaví v šachovém prostředí? Jaké je vyrůstat ve společnosti mužů a nehrát si s panenkami? Jaké jsou vztahy mezi hráči? To vše je skvěle zachyceno a vyprávěno. Kniha se čte skvěle, nemá zbytečně moc stran a stále se posouvá kupředu.

Pokud hrajete šachy, dokážete ocenit i detailní popisy šachových her v rámci jednotlivých turnajů, které hlavní hrdinka navštíví. Pokud ovšem patříte jako já mezi neznalé, pravděpodobně vás stejně jako mě od poloviny knihy tyto části příběhu nebudou bavit, budou vám připadat zdlouhavé.

Je možné, že v rámci Netflixového zpracování je toto zpracováno citlivěji pro stejně neznalé jako jsem já, proto dám tomuto zpracování pravděpodobně šanci. Vy jste toto zpracování viděli? Líbilo se vám?

Celkové hodnocení: 3,75* z 5*


Dámsky gambit Dámsky gambit Walter Tevis

Dámsky gambit je literárnou predlohou jedného z najúspešnejších seriálov posledných rokov spoločnosti Netflix. Román o živote fiktívnej nesmierne talentovanej mladej šachistky nás zavedie do päťdesiatych rokov minulého storočia. ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář