Recenze knihy "Život za život" od Maylis de Kerangal

recenze

Život za život (2023) 5 z 5 / actavis
Život za život

Maylis de Kerangal se svou knihou "Život za život" přináší do literárního světa příběh plný emocí, který nás vtáhne do prostředí nemocnice a otevírá diskuze o otázkách života a smrti.

Román se zaměřuje na hlavního protagonistu, Simona Limbresa, který se ocitá v kritickém stavu po tragické autonehodě. De Kerangal s neuvěřitelnou citlivostí a jazykovou elegancí vykresluje nejen Simonovy vnitřní pocity, ale také prostředí nemocnice a lidi, kteří se starají o pacienty. Autorka dokáže zachytit do detailu rozpoložení a emoce postav, což čtenáři umožňuje plně se vcítit do jejich situace.

Jedním z hlavních témat knihy je otázka darování orgánů. De Kerangal se nebojí se těžkých otázek týkajících se lidského života a smrti, a umožňuje čtenářům zamyšlení nad morálními a etickými dilematy, která s tím souvisí. Tímto způsobem si kniha získává na hloubce a dává prostor pro introspekci a diskusi.

Jazykově je "Život za život" bohatým dílem, ve kterém se setkáváme s de Kerangalovou precizností a smyslem pro detail. Její vyprávění je elegantní a sugestivní, čímž dokáže dovést čtenáře do nitra postav a nechat ho cítit jejich radosti, strasti a naději.

I když se kniha zabývá vážnými tématy, neděsí se zároveň ukázat i krásu a sílu lidských vztahů. Autorka dává prostor i pro příběhy vedlejších postav, kteří se spojují v tomto prostředí nemocnice a sdílí své vlastní zápasy a naděje.

"Život za život" je kniha, která dovede dojímat, vyvolává otázky a nabádá k hlubšímu zamyšlení. Maylis de Kerangal dokázala s precizností a jazykovou zručností vytvořit dojemný a provokativní příběh, který si čtenáři oblíbí.

Děkuji nakladatelství Maraton za možnost seznámit se s touto knihou.


Život za život Život za život Maylis de Kerangal

Po ranním výletu k moři má skupina mladých surfařů nehodu v dodávce, která se pro jednoho z nich stává smrtelnou. Jeho rodiče se musí vyrovnat nejen s faktem, že syn se nachází na přístrojích ve stavu mozkové smrti, ale jsou zárov... více


Komentáře (0)

Přidat komentář