RECENZE - BÍLÁ TMA

recenze

Bílá tma (2018) 3 z 5 / Nikolka001
Bílá tma

HAMEROVÁ, Zdenka. Bílá tma. Praha: Motto, 2018. Detektivka (Motto). ISBN 978-80-267-1080-6.

Láska, nenávist, pomsta, smrt. Pouze tato čtyři slova dokážou charakterizovat román Bílá tma. Hamerová slibuje čtenářům detektivní zápletku, která bude napínavá až do konce. Avšak výsledek je jiný než autorčin záměr. Z mrazivé detektivky se stane román jako z červené knihovny s jemným nádechem tajemna. Romantická detektivka, která i přes své nedostatky nutí ke čtení, přináší nečekaný závěr.
Rita se po rozvodu odstěhuje z Prahy zpět do rodného města. Za pomoci rodičů získá v téměř neobydlené části města pozemek s malým domkem. Její představy o poklidném životě s devítiletými dvojčaty je pryč. Před prahem totiž každý týden potkává svého exmanžela, který si přijíždí vyzvednout děti, aby s nimi strávil víkend. Zdá se však, že rozvodem peklo neskončilo. Každé setkání s jejím exmanželem je pro ni psychicky velmi náročné, jelikož ji citově vydírá. To není vše, co Ritu trápí. Musí se vypořádat se smrtí své nejlepší kamarádky a postavit se čelem k nové práci v domově pro seniory. Snaží se vyřešit záhadu týkající se neznámých telefonátů a SMS od cizího muže a nakonec překonat strach z cizince, který každou noc vydává hlasité plačtivé zvuky a ruší tichou ulici. Mezitím do jejího života přichází Roman. Setkají se po mnoha letech na party. Rita ho zná z dětství. Je do něj zamilovaná až po uši. Bohužel ji čeká nelehký úkol. Musí se vypořádat s mnoha nástrahami a vyřešit záhadu týkající se smrti její nejlepší kamarádky. Nic není tak růžové, jak se na první pohled zdá.
Ústřední postavou knihy je Rita. Od počátku je velmi ustrašená, sebelítostivá a ufňukaná. Jako silnou osobnost ji vnímají pouze její dvojčata, která potřebují matku stojící nohama pevně na zemi. Děti miluje, ale vždy ocení čas, který může věnovat sobě. Zkrátka ráda vypadá dobře. Před Romanem je z počátku uzavřená. Později je odhodlaná svěřit se mu s čímkoli. Potřebuje práci, protože z brigád žít nejde. Uchází se o pracovní místo, kde dříve pracovala její mrtvá kamarádka. Je přijata do domova důchodců. U Rity dochází v průběhu knihy k razantnímu vývoji. Z malého dítěte se stává dospělá žena, jelikož je okolnostmi donucena postavit se problémům čelem. Jejím pravým opakem je Roman. Od začátku silný, charizmatický muž, který si Ritu ihned omotal kolem prstu. Na první pohled vypadá jako lump, ale vyklube se z něj milující, tolerantní a chápající muž. Je Ritě oporou při nástupu do nové práce i při řešení všech nepříjemností. Ritina dvojčata jsou chlapec a děvče, kteří v románu nedostali příliš prostoru. Avšak jevily se jako rozumné, ale v některých případech až moc vyspělé děti. Například při hodnocení matčina oděvu nebo během návštěvy mladších bratranců a sestřenic.
Hlavními motivy knihy jsou především láska, přátelství a smrt. Vše se motá kolem vztahu Romana s Ritou. Aktuální je také snaha vyřešit smrt nejlepší kamarádky. Výsledek je nakonec překvapující a přidává knize malé plus. Občas se objeví tajemno, které dodá románu ten správný nádech. Z něj nakonec bohužel vyplyne směšný výsledek. Jedná se především o záhadu plačícího člověka, který se ve stínu pohybuje v okolí Ritina domu. V závěru se sice vyskytují scény jako z klasické detektivky (bohužel skončí dříve, než si čtenář uvědomí jejich existenci), ale zbytek je nemastný, neslaný. Jedná se spíše o červenou knihovnu.
Snaha napsat detektivní román nebyla pro autorku moc úspěšná. Stránky sice utíkají jako lusknutím prstu, protože čtivost se Zdence Hamerové zapřít nedá, ale po obsahové stránce je kniha průměrná. Nepřekvapí ani neurazí. Jedno hlavní pozitivum by se ale přeci jen našlo. Naprosto perfektní bylo nakouknutí do práce pečovatelek a sestřiček v domově pro seniory. Dále pak malý náhled do smrtících praktik prováděných za války. Dalo by se tedy říci, že Hamerová dokáže překvapit a zklamat zároveň.

N.W.

Komentáře (0)

Přidat komentář