První lež – psychologický thriller

recenze

První lež (2021) 4 z 5 / Kizuizi
První lež

Paul Reeve právě získal vysněnou práci, stal se z něj okresní soudce. To však vyžaduje mnoho práce do pozdních hodin, a tak je jeho žena Alice často sama doma. Radost z nové práce mu ale zkazí jeden pozdní příjezd domů, když nade otevřené vchodové dveře a potemnělý dům. Po chvilce pátrání nalezne v koupelně mrtvého muže a svou ženu celou od krve, s nožem na dopisy v ruce. Co se vlastně stalo, kdo ten muž byl... a vlastně co teď?

Psychothriller První lež se „tváří“ celkem nenápadně, ale má velmi lákavou anotaci, a tak nemohl zůstat bez mého povšimnutí.

Necelých 400 stran tohoto svérázného příběhu mě už od začátku upoutalo zajímavým tématem, a poměrně nepochopitelnými činy hlavních hrdinů. Mladý právník a jeho žena, která je v domácnosti, mají krásný dům a vedou celkem spokojený život. Vše se zvrtne onoho večera, kdy Alice v sebeobraně zabije muže. V tu chvíli začne Paul uvažovat jako právník, a já trochu přestávala chápat. Samozřejmě vše bylo vysvětleno, a má dušička se uklidnila, protože pochopila.

Na děj se podíváme nejen z pohledu Paula, ale také z pohledu jeho ženy Alice. Tyto dvě vypravěčské linky se návazně střídají a jsou ještě protknuty policejním vyšetřováním. Takový styl vyprávění mám ráda, protože tak zjistím, co si kdo zrovna myslí, a jak to chápe ten druhý.

Velmi dobře napsaný příběh je sice místy předvídatelný, ale nechybí mu napětí, ani zajímavé postavy. Alice je místy až extrémně nesympatická, a občas její jednání zaráží, Paul je ambiciózní, a i když svou ženu miluje, myslí v první řadě hlavně na sebe. Velmi nevýrazně na mne však působily postavy vyšetřovatelů, a sem tam mi některé střípky z jejich života přišly trochu zbytečné.

První lež mohu doporučit všem, kdo mají rádi rodinná a psychologická dramata, a nevadí jim k tomu i kapka krve.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada (Cosmopolis)


První lež První lež A. J. Park (p)

„Nemůžu zapomenout. Řekls mi, abych to udělala, ale já nemůžu. Pořád si to všechno pamatuju. Ta první lež, to ta nás dovedla až sem.“ Když právník Paul Reeve přijíždí z práce, něco mu nehraje. Potemnělý dům ho vyděsí a svou žen... více


Komentáře (0)

Přidat komentář