Průvodce literární hysterií 19. století

recenze

Průvodce literární hysterií 19. století (2022) 5 z 5 / bookbug_cz
Průvodce literární hysterií 19. století

Dnes vám chci představit titul, který u mě tak často nevidíte, ale miluju ho stejně jako třeba knížky Jo Watson nebo T. J. Reid. Takže si ho tady musím zákonitě uložit.

Autorka Karolína Zoe Meixnerová, kterou můžete znát z jejího instagramového profilu COJEZOE , se věnuje popularizaci české klasické literatury už nějaký ten pátek a na její tvorbě je to znát. Nezahrne vás nesmyslnými fakty, ale vtipnou formou se bude snažit oživit ve vás lásku k tomu, co dennodenně užíváme – k milované češtině.

Průvodce literární hysterií je literatura faktu, která vás ale v žádném případě nebude nudit. Nabízí zajímavý a zcela nevšední pohled na českou literaturu 19. století, která byla v mnohých ohledech stěžejní pro náš národ. Vývoj české literatury k naší historii zkrátka patří a my bychom jej měli znát. V celkem devíti kapitolách se okrajově dotkneme složitosti postav a událostí, které byly pro vývoj české literatury klíčové. Připomeneme si slavné Spory o Rukopisy, milovanou Babičku nebo Americký klub dam. Dostaneme se pod kůži romantického hrdiny Karla Hynka Máchy nebo spisovatele Jana Nerudy. Neméně zajímavou kapitolou této publikace je i ta, která je věnována umělcům kolem Národního divadla.

Všechny tyto důležité milníky české literatury nám ale Karolína představí skrze osudy jednotlivých spisovatelů a badatelů. Zmapujeme si jejich dospívání nebo milostné vztahy, propojíme je s jinými osobnostmi na tehdejší scéně. Tohle vás zkrátka bude bavit. Veškerá látka v knize obsažená je velmi chytře doplněna zajímavými ilustracemi Veroniky Šálkové, ze kterých jsem já osobně naprosto unešená. Knížka je barevná a hravá, což zejména studenti středních škol musí ocenit.

Na závěr jen doplním, že tento Průvodce nemá být v žádném případě plnohodnotnou náhradou odborné literatury, ale spíše takovým doplňkem toho, co se učí na středních či vysokých školách. V prvé řadě má ve studentovi (čtenáři) vzbudit pozitivní zájem zjistit si o látce ještě daleko víc.


Průvodce literární hysterií 19. století Průvodce literární hysterií 19. století Karolína Zoe Meixnerová

Průvodce českou literární historií 19. století od úspěšné influencerky. Ve škole nás naučili, že Babičku napsala Božena Němcová. Zív. Aktivnější učitelé pro zajímavost dodali, že to byla pěkná rajda, tedy Božena, nikoliv Babičk... více


Komentáře (0)

Přidat komentář