Propast uvnitř srdce

recenze

Propast (2021) 5 z 5 / Lena91
Propast

Malý chlapec, který byl sražen autem při cestě ze školy. Viník ujíždějící od nehody a velká propast v nejednom srdci. To je námět nové knihy české autorky Jitky Ludvíkové nesoucí název Propast. Tuto těžkou životní situaci připravila autorka třem sestrám – Kláře, Sylvě a Lindě. Každá z nich je jiná, a přesto je jejich sesterské pouto natolik pevné, že nehoda malého Martina, syna Kláry, je zasáhne všechny.
Zde se Ludvíková ukazuje jako mistryně ve vykreslování charakterů postav. Popisuje jednotlivé sestry i jejich mužské protějšky naprosto realisticky a tak dokonale, že si dokážete představit, že tyto postavy znáte. Každá matka se tak díky tomu dokáže vžít do pocitů Kláry, která ačkoliv zrovna přivedla na svět krásnou dcerku, přichází zároveň o syna a nedokáže fungovat a přijmout roli novopečené mámy. Její sestra Sylva, zatím bezdětná, avšak zaneprázdněná svatebními přípravami, je učitelkou ve škole a nedokáže si odpustit, že zrovna ona napsala Martinovi omluvenku na dřívější odchod ze školy. A Linda, nejmladší ze sester, svobodná umělkyně užívající si života, přesto a taky díky nepovedenému vztahu se Šimonem, není na soucit skoupá a pochopí, že nic není víc než vztah matky k dětem.
Všechny sestry drží spolu a doufají v zázrak, kterému lékaři moc nevěří. Mimo to ale také prožívají vlastní radosti a starosti, které jsou každému z nás blízké. Stejně jako další z postav, které ze začátku mohou vyvolat otázky, proč vlastně v příběhu jsou, ale postupně se vše začne skládat do sebe a celý příběh se propojí. Jednou z nich je např. vdovec Aleš s dcerou Amálkou, který poskytne Martinovi u školy první pomoc nebo Ivana, kterou právě opouští manžel a chce jí sebrat i děti.
Propast je krásný, ačkoliv smutný příběh o lásce, podpoře a lidském porozumění, ale také o bolesti a ztrátě. Moc se mi líbí, jak se autorka v některých případech vrací do minulosti formou myšlenek a odhaluje nám, co se stalo před vyprávěným příběhem. Tak se dozvídáme například o tragickém osudu Alešovi manželky Julie a jeho nenarozeném synovi. Osudy všech postav nám Ludvíková servíruje v krátkých kapitolách, u kterých se ale čtenář musí vždy na začátku zorientovat, která z postav zrovna vypráví.
Ačkoliv pro mě byla autorka doposud neznámou, musím smeknout před tímto jejím dílem. Krásně napsané, postavy bravurně vykreslené a co mám nejraději, jak jsou zdánlivě vybočující události a postavy nakonec zakomponovány do příběhu a celému textu dávají smysl a směr. Co ale musím naopak vytknout, že poněkud nedotažený konec. Na to, jak byl příběh rozsáhlý, závěr mi přišel hodně urychlený a dosti otevřený. Teď otázkou, zda byl záměr nechat čtenáře trochu zmatené ohledně konce, neboť i poslední věta anotace o společné pomstě tří sester se mi nějak nechce s příběhem sloučit. Přesto ale Propast řadím ke skvělému čtení, které nepostrádá šmrnc, zvrat a silný příběh, který nelze než doporučit.

Děkuji nakladatelství MOBA za recenzní výtisk.


Propast Propast Jitka Ludvíková

Někdy stačí malá chvilka nepozornosti a změní se toho až příliš mnoho Román Propast je strhující příběh tří sester plný lásky, bolesti a nečekaných zvratů. Sylva je mladá učitelka a má těsně před svatbou. Klára, matka desetiletéh... více


Komentáře (0)

Přidat komentář