Princ si vydržuje partu snoubenek a dívá se s nimi na seriál (recenze audioknihy)

recenze

Selekce (2014) 4 z 5 / KáťaM.
Selekce

Selekce se podle mě pyšní jedněmi z nejkrásnějších obálek, co vůbec u Cooboo vyšly. Přiznávám, že tu a tam jsem při výběru knížek trošku povrchní, knížky navíc nasbíraly spoustu kladných recenzí a ohlasů, tak jsem si na ni taky dlouho brousila zuby. Světe div se, nakonec jsem se připravila o fyzický přírůstek v knihovně a dala v tomto případě přednost audioknize.

Kiera Cass v této knize vytvořila fiktivní svět, ve kterém USA už dávno padly a jedním z více států, které se na jejím místě vylíhnul, je Illea. Té vládne král s královnou a poddaní se podle věrnosti ke králi od dob války dělí do kast. Každá kasta má svá vlastní řemesla. Kasty jsou v zásadě neprostupné, což dělá paseku zejména tehdy, když si obyvatelé chtějí "nabrnknout" někoho z jiné příčky společenského žebříčku. To se samozřejmě stane i naší hlavní hrdince Americe Singerové, která se jako pátá zamiluje do Aspena ze šesté kasty. Jejich randění je narušeno selekcí. Mladý princ si vybírá svou nevěstu formou reality show, do které jsou náhodně vybírány dívky z různých kast. Vzhledem k tomu, že America je ve věku, kdy také spadá do selekce, rodina na ni velmi tlačí, aby se také přihlásila. Pokud by Americu vybraly, pobírala by dotace, které by početné chudé rodině velmi pomohly. Do selekce Americu tlačí k jejímu údivu i Aspen.

Knížka by nebyla tak líbivá, kdyby Americu do selekce, čítající 35 mladých dam, nevybraly. V té chvíli začíná boj. Jestli svérázná America učaruje princi a zapomene na svého Aspena, to už si musíte přečíst sami. Stojí to za to.

Mně se na knížce líbil popis prostředí. Autorka nás přenesla do fiktivního světa, který dokázala krásně vykreslit, přestože knížka není žádná bichlička. Svět měl vše podstatné i své nepřátele rebely, to mi přišlo jako super označení, které se do té pohádkové knížky tak krásně hodí. Líbilo se mi, že každá kasta má svá povolání a nejvíc se mi líbilo, jak princ se svými vyvolenými kouká na seriál.

Občas bych asi uvítala trochu více akce, ale jinak se mi knížka líbila. Sem tam mi slečny přišly trochu jako běhny a princ jako chlípník, ale knížka je v takovém laskavém duchu, že to takhle natvrdo říct zkrátka nejde.

Audioverzi namluvila Lucie Pernetová. Její přednes neurazil, ani zvlášť nenadchl, označila bych ho za takový lepší průměr. Nejprve jsem si nemohla zvyknout, ale nakonec jsem se naladila na její vlnu. Byla bych od ní poslouchala i dál, bohužel další díly série zatím namluveny nejsou, škoda.

Tahle knížka opravdu pohladí po duši, kdybych byla cílová skupina, asi by to byla jedna z mých nejoblíbenějších knížek, já ji můžu jen doporučit, dostala jsem, co jsem očekávala. Držím knížce palce, aby díky chystanému seriálu zažila ještě jeden velký boom, zaslouží si ho!

***
Katka Malinová


Selekce Selekce Kiera Cass

Pro třicet pět dívek je Selekce životní šancí. Příležitostí k útěku od života, který jim byl stanoven od narození. Být obklopena světem třpytivých šatů a drahocenných šperků. Žít v paláci a soutěžit o srdce krásného prince Maxona.... více


Komentáře (0)

Přidat komentář